Pocetna Društvo Protesti u požeškim selima zbog geoloških istraživanja

Protesti u požeškim selima zbog geoloških istraživanja

1318
0
Podelite

U požeškim selima Papratište i Mušići, sinoć su održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početkak geoloških istraživanja. U zavisnosti od rezultata tih istraživanja planirana je izgradnja rudarskih postrojenja za izvlačenje litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata. Građani su poručili da su spremni svoja sela brane svim raspoloživim sredstvima.

Kompanija “Jadar Lithium” d.o.o dostavila je 5.aprila Opštinskoj upravi Požega obaveštenje o početku izvođenja geoloških istraživanja u skladu sa projektom počev od 17. aprila 2021. godine, saopštila je Incijativa za Požegu. Kako su naveli, oni su preuzeli ulogu uzbunjivača i odmah obavestili javnost o najavljenom projektu, što je uznemirilo meštane sela na koja se predviđena istraživanja odnose.

“Upoznato sa problemima meštana okoline Loznice, lokalno stanovništvo počelo je da se samoorganizuje u cilju odbrane vekovnih ognjišta i zdrave životne sredine. Pometnju i zabrinutost pojačava i činjenica da predstavnici lokalne samouprave na ovu temu govore tek pod pritiskom medija, dok lokalna televizija nije pravovremeno obavestila žitelje ove opštine o mogućem dolasku ove kompanije.

Velika posećenost na održanim skupovima ukazuje da su stanovnici na vreme prepoznali potencijalnu opasnost. Sada već informisani i upućeni u postupak izvlačenja litijuma uz korišćenje toksičnih jedinjenja, narušavanje vodotokova i zagađenje tla, spremni su da brane svoje svim raspoloživim sredstvima. Ovo je jedinstvena poruka poslata kako Jadar Lithium, tako i Ministarstvu rudarstva i energetike. Odlučnost i duh zajedništva u teškim vremenima u kojima se srpski seljak mnogo puta kroz istoriju našao, pokazaće se kao ozbiljna prepreka još jednom Golijatu.

Inicijativa za Požegu daje svesrdnu podršku ovim hrabrim ljudima, najmanje što možemo da učinimo jeste da podnesemo deo tereta zajednički! U danima koji slede očekujemo da cela Srbija bude upoznata sa bitkom koja je pred ovim ljudima” navodi se u saopštenju Inicijative za Požegu.