Pocetna Društvo Nova socijalna usluga za osobe sa invaliditetom

Nova socijalna usluga za osobe sa invaliditetom

697
0
Podelite

Realizacija nove inovativne usluge „Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u gradu Užicu“ nastavljena je od 1. aprila u prostoru koji je adekvatno opremljen i funkcionalan, a nalazi se u naselju Turica u ulici Dušana Popovića broj 66. Ova usluga se od početka realizacije projekta sprovodila u Udruženju invalida cerebralne i dečije paralize Užice.

Predviđeni prostor u Turici obuhvata dve zasebne stambene jedinice i obe će se koristiti za različite programe u okviru usluge. Prostor se nalazi u prizemlju stambene zgrade i pristupačan je. U ovom prostoru predviđeno je da se realizuju program „Škola životnih veština i usvajanje zdravih stilova života“ i Terapeutski program. Obe jedinice su adekvatno opremljene i raspolažu svim potrebnim rekvizitima i materijalom za aktivnosti. Uslugu sprovodi Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

Po rečima Dragane Nikolić, koordinatora projekta, programe ove usluge sprovode stručni kadrovi. Program osamostaljivanja, škola životnih veština i usvajanje zdravih stilova života vodi radni terapeut od ponedeljka do petka po četiri sata dnevno, koji će pomoći osobama iz primarne ciljne grupe da budu osnaženije za samostalan život kako u porodici tako i u lokalnoj zajednici. Istovremeno, ovoj ciljnoj grupi, biće na raspolaganju i savetodavna i psihološka podrška koju će voditi psiholog zaposlen u Centru za socijalni rad Užice, a radionice se održavaju dva puta sedmično. Za usluge fizikalne, odnosno, kinezi terapije kreiran je program koji predviđa usluge fizioterapeuta koje se pružaju tri puta sedmično po četiri sata. Edukativni deo se realizuje kroz program – „Defektološki kutak“ koji obuhvata logopetski tretman. Logopet pruža ovu uslugu dva puta sedmično po četiri sata.

Kreativni, radno okupacioni program obuhvata nekoliko tematski različitih radionica, likovnu, grnčarsku, glumačku, muzičku.
Inkluzivni centar se razvija u okviru projekta podržanog kroz Javni poziv „Podrška razvoju inovativnih pristupa za socijalno uključivanje“ koji je Tim za socijalno uključivanje Vlade Republike Srbije raspisao, uz podršku Vlade Švajcarske. Vrednost projekta je tri miliona dinara i iz ovih sredstava, nova usluga biće finansirati do kraja maja. Produžetak usluge za jun i jul omućeno je kroz delovanje Kancelarije UNOPS u Srbiji koja realizuje projekte u okviru Program Swiss PRO, dok će do kraja godine, uslugu finansirati Grad Užice zašta je iz budžeta opredeljeno 1,5 miliona dinara.