Pocetna Društvo Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u Užicu

Raspisan konkurs za energetsku efikasnost u Užicu

1512
0
Podelite

Grad Užice danas je raspisao sedmi po redu konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u iznosu od 54 miliona dinara.

-U budžetu grada opredeljeno je 40 miliona dinara i od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobili smo 14 miliona dinara za smanjenje zagađenja individualnih ložišta. Građani od danas mogu konkurisati za sredstva za nabavka i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim kućama i po tom osnovu Grad subvencioniše 50 odsto iznosa. Konkursom su obuhvaćene i nabavka i ugradnja stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima na porodičnim kućama, nabavka kotlova ili etažnih peći na drvni pelet za porodične kuće, zatim  kotlovi na gas za porodične kuće i kotlovi na gas za stanove u stambenim zgradama- rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Proteklih godina oko 1100 sugrađana koristilo je neku od mera kojom Grad subvencionisane energetsku efikasnost, samo prošle godine  odobreno je oko 500 zahteva. Cilj ovih mera je smanjenje aerozagađenja odnosno poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu.

Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost navela je da za izolaciju porodičnih kuća opredeljeno je 12 miliona, za stolariju šest miliona, za kotlove i peći na pelet dva miliona dinara, kotlove na gas u porodičnim kućama 24 miliona a za stanove u stambenim zgradama 10 miliona dinara.

-Pravo učešće na konkursu imaju svi sugrađani koji stanuju u prvoj, drugoj ili trećoj zoni odnosno u zonama pojačanog zagađenja vazduha u zimskom periodu. Po završetku konkursa posle potpisivanja ugovora realizacija mora da bude završena do kraja oktobra meseca, a zatim će na osnovu zahteva za povraćaj sredstava odgovarajući iznos biće vraćen u roku od 45 dana-precizirala je Jovičić.

Svetlana Drakul, iz odeljenja za zaštitu životne sredine objašnjava da ovim konkursom ne mogu biti sufinansirani stolarija i  izolacija  u stambenim zgradama jer se to odnosi na drugi konkurs koji raspisuje peta uprava Grada Užica.

-Sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine omogućeno je građanima da drugi put konkurišu za sredstva. Iako su ranije koristili sredstva za termoizolaciju i zamenu stolarije sada mogu da konkurišu za kotlove na gas jer bi se time zaokružio celokupni postupak energetske efikasnosti.  Prednost po pravilniku imaju i porodice sa troje i više dece-istakla je Drakul.

Za sve potrebne informacije građani mogu pozvati odeljenje za zaštitu životne sredine na telefon 592- 421, a konkurs je objavljen i na sajtu Grada Užica gde mogu preuzeti konkursnu dokumentaciju.

Podsetimo, da je akcijom  “Užice-čistiji grad” od ove godine cena priključka na gas  450 evra plus PDV uz mogućnost plaćanja na 24 mesečne rate.