Pocetna Društvo Za subvencije u poljoprivredi stiglo 369 zahteva 

Za subvencije u poljoprivredi stiglo 369 zahteva 

722
0
Podelite

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je posle razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da je Grad Užice ove godine izdvojio 32 miliona za subvencije u poljoprivredo što je pet miliona više nego protekle.

-Ove godine je konkurs za subvencije raspisan je mesec i po dana ranije u odnosu na proteklu i još uvek traje. Primljeno je 369 zahteva proizvođača i ovom prilikom pozivam poljoprivrednike da se jave na konkurs koji još traje. Ona je dodala da je grad Užice proteklih godina subvencionisao nabavku mehanizacije, opreme, stočne hrane, grla, dok je ove godine u budžetu grada izdvojeno posebno 2,7 miliona dinara za subvencije ovčarstva, kozarstva,  pčelarstva i plasteničke proizvodnje. U prilog činjenici da grad Užice izdvaja za ruralni razvoj Raković je navela da je proteklih sedam godina grad izdvojio 140 miliona dinara za ovu namenu i da je agrarni budžet svake godine sto odsto iskorišćen.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je posle sastanka sa rukovodstvom grada da je dogovoreno učešće  Užica u realizaciju projekta Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke popularno nazvanog “50:.40:10” , a drugi poslovi su vezani za novi Pravilnik o ruralnom razvoju i komunalnoj infrastrukturi sela.

– Dogovorili smo se da Grad Užice i stručna služba rade na edukaciji proizvođača  kako bi aplicirali. U ovom projektu za investicije Ministarstvo finansira 50 odsto vrednosti investicije, 40 odsto komercijalna banka, a učešće poljoprivrednika je 10 odsto.  Minimalna investicija je 20.000 evra, a maksimalna 50.000 evra – rekao je pomoćnik ministra uz reči da poljoprivrednici moraju ispuniti određene uslove i kriterijume i zato je potrebna pomoć Odeljenja za poljoprivredu i PSSS Užice.

Bogićević kaže da će ove godine biti raspisan javni poziv za atarske i lokalne puteve po selima puteve  shodno novom Pravilniku o komunalnoj infrastrukturi.

-Ovaj javni poziv će biti raspisan samo za lokalne samouprave – kaže pomoćnik ministra koji je danas boravio u Užicu. On je rekao je da svake godine grad Užice izdvaja sve više sredstava za lokalni program za poljoprivredu i da jedna je od prvih opština koja je raspisala lokalne konkurse za sufinansiranje poljoprivrede, u pravo vreme pred predstojeću setvu – rekao je posle sastanka Bogićević.

Užice ima 7,5 hiljada registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.