Pocetna Društvo Zdravstveni centar Užice izlazi iz kovid sistema

Zdravstveni centar Užice izlazi iz kovid sistema

1279
0
Podelite

Broj kovid pacijenata se smanjio u bolnicama Zdravstvenog centra Užice tako da će već od naredne nedelje sve službe biti  u normalnom  režimu rada. Kovid pacijenti biće smešteni samo u privremenoj kovid bolnici u krugu bivše kasarne u Krčagovu, rečeno je na konferenciji za medije u Zdravstvenom centru Užice.

-Zahvaljujući velikom broju vakcinisanih građana, ukupan broj pacijenata je oko 150 od kojih je oko 130 pozitivnih, a kapacitet privremene kovid bolnice su 152 mesta. Osim pacijenata koji zahtevaju intenzivnu negu-rekao je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Od naredne nedelje u funkciji će biti i novi skener koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja. U toku je testiranje opreme, već je u funkciji digitalni rendgen aparat u Domu zdravlja, a uskoro će biti montiran i u bolnici.

-U toku su i građevinski radovi za novu angio salu, a prema programu Svetske banke očekujemo da ćemo od 13 magnetnih rezonanci i mi dobiti jednu za užičku bolnicu. Iz tog programa trebalo bi da dobijemo još jedan  64-slajsni skener i digitalni rendgen aparat-naveo je direktor Božović.

On je pohvalio sadašnju saradnju i podršku gradskog rukovodstva na čelu sa gradonačelnicom koja zna probleme zdravstva jer je  bila direktorka Opšte bolnice Užice.

-Jedan od najvažnijih prioriteta gradskog rukovodstva je očuvanje javnog zdravlja odnosno zdravlja naših sugrađana. Sve aktivnosti i mere koje preduzimamo su borba u toku pandemije. Trenutna epidemiološka situacija je mnogo bolja, a uspeli smo da postignemo i dobre rezultate što se tiče vakcinacije. Drugi grad smo po broju vakcinisanih i naši sugrađani su shvatili značaj i sticanje kolektivnog imuniteta. Približavamo se brojki od 50 odsto vakcinisanih u gradu-navela je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Ona je podsetila da je Grad Užice opredelio 100 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice Užice. Projektno – tehnička dokumentacija je trenutno na revizionoj komisiji u Beogradu za dobijanje saglasnosti za studiju opravdanosti. Do kraja godine ćemo dobiti i građevinsku dozvolu da bismo započeli radove. Tim projektom predviđena je kompletna rekonstrukcija koja će biti rađena po fazama, a vrednost projekta je od 25-30 miliona evra. Početak radova planiran je za početak sledeće godine a biće kompletno rekonstruisano 40. 000 kvadrata-istakla je gradonačelnica.

U okviru najavljene rekonstrukcije sve službe će raditi normalno osim psihijatrije i mikrobiologije koje će biti izmeštene, jer posle njihovog rušenja krenuće izgradnja novih objekata. Tu će praktično biti prva faza u okviru rekonstrukcije Opšte bolnice Užice jer će detaljni projekat biti završen do kraja godine.