Pocetna Kultura Veliko interesovanje

Veliko interesovanje

618
0
Podelite

Narodni muzej Užice je, kao i proteklih godina, učestvovao u manifestaciji „Muzeji za 10“, nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi, koja je održana sedmi put od 12. do 18. maja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz koordinaciju Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija. U ovu manifestaciju uključilo se oko 90 muzeja i srodnih institucija u 50 gradova i mesta širom Srbije.

Ovogodišnja tema manifestacije, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja bila je: Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse – Period za nama poslužio je kao pokazatelj da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, osim 11 stalnih postavki u Narodnom muzeju Užice – Lapidarijum i Fabrika oružja i municije, Jokanovića kući, Memorijalnom kompleksu Kadinjača i Zavičajnom odeljenju Muzeja u Novoj Varoši, posetioci su mogli da pogledaju i dve izložbe priređene za ovu priliku. Prva, „Govor duše“, autora, etnologa Dijane Ristović i saradnika Mire Ćuković, otvorena je 12. maja u galerijskom prostoru Jokanovića kuće. Izložbu čini 38 od 97 ručnih preslica sa područja Zlatiborskog okruga sa kraja 19. veka koliko ih je u zbirci Narodnog muzeja, a koje su predstavljale, kako kaže autorka i alat i ukras, ali i znak pažnje i odanosti. Osim što su izuzetan dar, one su predstavljale i „vrhunski domet narodnog duborezbarstva kojim se na tradicionalnim osnovama bavio naš čovek, najčešće kao samouki rezbar“. Najstariji eksponat je iz 1900. godine sa područja Severova u Arilju. Osim preslica, izložene su i vezene maramice, takođe, iz muzejske zbirke.

– Ljubav je tema ove izložbe. Preslice su bile odraz ljubavi. Mladići su poklanjali preslice svojim devojkama ili budućim ženama, ali i sestrama, a devojke su svojim mladićima poklanjale maramice izvezene ljubavnim porukama. Momci su kroz rezbarenje ptica, cveća, srca i mnogih drugih simbola, izražavali ljubav, ali i zahvalnost, poverenje. Neke preslice su i bojene, ali ukrašavane i ogledalom, mada imamo i preslicu kojom je izražena patriotska ljubav – navodi Dijana Ristović. Izložba je otvorena mesec dana, a onda se seli u Kulturni centar u Sevojnu.

U subotu, 15.maja u Narodnom muzeju otvorena je izložba “Izvol’te, ali otmeno” autora Milodarke Đajić i Katarine Dogandžić-Mićunović i na taj način je obeležena 17. Evropska noć muzeja. Okosnicu izložbe čini trpezno posuđe iz zbirki Narodnog muzeja Užice, ali je za potrebe izložbe pozajmljeno i posuđe iz užičkih domova, pretežno ono iz druge polovine prošlog veka.

-Izložba predstavlja finije trpezno posuđe, uglavnom luksuznije izrade kakvo se iznosilo pred goste u svečanim prilikama. Svo je korišćeno u užičkim domovima. Koleginica i ja smo se potrudile da kroz istorijat ovog posuđa predstavimo i modu koju je i ono, itekako pratilo- kaže Katarina Dogandžić-Mićunović i navodi da su najstariji predmeti iz zbirke Narodnog muzeja pozno srednjovekovne srebrne čaše. Na izložbi je dosta zastupljeno posuđe iz turskog perioda koje su koristili i Srbi, ne samo Turci, a među najznačajnijim je italijanska majolika iz 16. veka. Iz 19. veka ima nemačkog, francuskog, engleskog, ruskog porcelana, ima i srebrnine, ali i finih izrađevina od stakla. Dobar deo izloženog posuđa je uvoznog porekla, ali već od 19. veka kako se razvija industrija u Srbiji i kako Srbi preuzimaju primat nad turskim zanatlijama, tu su i luksuzne izrade domaćih majstora.

Po rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja Užice, svi programi tokom manifestacije „Muzeji za 10“ privukli su pažnju brojnih posetilaca koji su se morali pridržavati epidemioloških mera zaštite od širenja korona virusa. Uprkos tome, ali i lošim vremenskim uslovima koji nisu omogućili dešavanja na otvorenom, samo je jedan dan bila moguća tradicionalna prodaja knjiga po promotivnim cenama na platou Muzeja, tokom ovih sedam dana, programi Narodnog muzeja privukli su preko hiljadu posetilaca, što je, po rečima direktorke Stefanović, izuzetno u postojećim uslovima. U okviru manifestacije učenici užičke Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ priredili su koncert u legatu Mihaila Milovanovića, jer loše vreme nije dozvolilo nastup mladih muzičara na na platou Muzeja.

-Ljudi su željni kulturnih događanja, sam Muzej je željan publike, zato smo bili prijatno iznenađeni velikim brojem posetilaca kojima smo maksimalno posvetili pažnju i potrudili se da ih stručno provedemo kroz sve naše postavke-ističe Slavica Stefanović.
Radno vreme Narodnog muzeja tokom manifestacije bilo je od 10 do 22 časa, osim što su Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Nova Varoš radili od 10 do 18 časova.