Pocetna Društvo Sa predstavnicima NALED-a o BFC-u

Sa predstavnicima NALED-a o BFC-u

607
0
Podelite

Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović i član Gradskog veća Slobodan Kuzmanović razgovarali su sa predstavnicima NALED-a o Programu certifikacije opština i gradova po meri privrede (BFC). Bila je ovo prilika i da se razmene iskustva stečena tokom proteklog perioda, a jedna od tema bila je i deklaracija o zaštiti pčela.

Dušan Vasiljević direktor za preduzetništvo i investicije NALED-a ocenio je da je Grad Užice prepoznat kao grad dobre poslovne klime zbog čega se i našao među gradovima koji imaju šansu da u narednih godinu dana dobiju (BFC) certifikat.

“Certifikacija gradova i opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi je jedinstveni program za evaulaciju i unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalnom nivou. Program certifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije”, rekao je Vasiljević i izrazio nadu da će užička lokalna samouprava uspeti da ispuni neophodne uslove i pridruži se gradovima i opštinama u Srbiji i zemljama regiona koje su to već učinile.

Po rečima Dragoljuba Stojadinovića zamenika gradonačelnika Užica, ovaj program koji lokalnoj samoupravi i privredi donosi brojne prednosti vredan je pažnje.

“Određene uslove iz pomenutog programa certifikacije već smo ispunili i to nas je između ostalog kandidovalo među gradove i opštine sa povoljnom poslovnom klimom, a u narednom periodu razmotrićemo nedostatke i sve ono što treba uraditi, jer nama jeste u interesu da budemo deo programa ali i BFC Kluba čije osnivanje je najavljeno.”

Marko Marić menadžer BFC programa objasnio je da je ovo jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja.

“Na putu do certifikata gradovi i opštine moraju da ispune 10 kriterijuma među kojima su postojanje strategije razvoja, funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Privrednog saveta, adekvatnu infrastrukturu, efikasan proces izdavanja građevinskih dozvola, stimulativnu politiku za razvoj preduzetništva i dr.”

Veoma dobrom ocenjena je dosadašnja saradnja Grada Užica i NALED-a, a kako je najavljeno u narednom periodu očekuje se i potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela.