Pocetna Kultura Konkurs za FECI

Konkurs za FECI

687
0
Podelite

Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, raspisao je konkurs za upis polaznika u Filmski edukativni centar Interakcija. Ovaj petomesečni edukativni program namenjen srednjoškolcima sa teritorije Zlatiborskog i Moravičkog okruga, koji žele da nauče kako se piše scenario, snima, montira i režira film.

Učešće na radionicama je besplatno, a prethodno iskustvo iz oblasti filma nije neophodno.

„U okviru ovogodišnjeg FECI-ja, svake subote, od 3. jula do 27. novembra, polaznici će pohađati radionice koje će biti realizovane u Požegi. Petnaest polaznika, u toku prva tri meseca, kroz predavanja i realizaciju praktičnih vežbi, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, kao i osnovama jezika i gramatike filma, a zatim će kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma“, izjavio je Dejan Petrović, direktor NFC „Filmart“, koji će biti i jedan od predavača i mentora.

Pravo učešća na konkursu imaju srednjoškolci koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga i koji se prijave na konkurs, koji je otvoren do 20. juna.

“Za učešće u programu FECI nije neophodno da kandidati imaju iskustva u oblasti filma, već će cilj komisije, koja će obaviti razgovor sa njima, biti da prepozna nadarenost i izabere one koji su najtalentovaniji“, istakao je Petrović i dodao da će komisija procenjivati kreativnost, sposobnosti i veštine neophodne za bavljenje filmskim stvaralaštvom, kao i motivaciju kandidata.

Filmski edukativni centar Interakcija (FECI) je program koji se realizuje od 2011. godine i do danas je upisano pet generacija polaznika. Dvadeset mladih iz ovog dela Srbije (Moravički i Zlatiborski okrug), koji su pohađali FECI, upisalo je režiju, glumu, kameru, montažu, produkciju na domaćim filmskim akademijama. Program FECI 2021 podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.