Pocetna Društvo Od ponedeljka ponovo rade seoske zdravstvene ambulante

Od ponedeljka ponovo rade seoske zdravstvene ambulante

949
0
Podelite

Od ponedeljka 7. juna ponovo će početi da rade sve seoske ambulante, dogovoreno je na sastanku gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević sa direktorima Zdravstvenog centra Užice i Doma zdravlja Užice.

Po rečima gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević na ovom sastanku razmotrena je trenutna situacija i zaključeno je da su se usled mnogo bolje epidemiloške situacije stekli uslovi da ambulante u mesnim zajednicama Kremna, Mokra Gora, Drežnik, Ravni, Stapari, Bioska, Karan, Ribaševina i Lunovo selo počnu da rade od ponedeljka 7. juna.

Govorilo se i o otvaranju novih ambulanti, a ono što je najizvesnije i na čemu će se raditi u narednom periodu je otvaranje zdravstvene ambulante na Beloj Zemlji, gde gravitira oko 5 000 ljudi sa područja četiri mesne zajednice.

“Postoji prostor u zgradi pošte koji se mora adaptirati i gde se mora dobiti saglasnost Zavoda za javno zdravlje i ostalih inspekcijskih službi o ispunjenosti neophodnih uslova, što ćemo nadamo se i dobiti u narednom periodu. U svakom slučaju zdravstvena zaštita mora biti jednako dostupna svim građanima Užica, bilo da žive u gradu ili u selu i idemo u tom pravcu”, naglasila je gradonačelnica.

Takođe, ovom prilikom govorilo se i o trenutnoj epidemiloškoj situaciji i procesu imunizacije, a kako su istakli direktori Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović i Doma zdravlja Užice dr Nikola Malidžan trenutna epidemiološka situacija je mnogo povoljnija, ali se proces imunizacije mora nastaviti istim tempom. Prema poslednjim podacima u Užicu je vakcinisano nešto više od 50 odsto građana, a po riziku od prenošenja kovida 19 nama je potreban procenat od 70 odsto, kako bi se obezbedio kolektivni imunitet. Raduje i podatak da je sve više mladih koji se odlučuju da se zaštite nekom od ponuđenih vakcina.