Pocetna Društvo Sa studentima o zapošljavanju na lokalnom tržištu rada

Sa studentima o zapošljavanju na lokalnom tržištu rada

705
0
Podelite

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija – odsek Užice u saradnji sa Gradom Užicem i Nacionalnom službom za zapošljavanje – filijala Užice organizovali su prezentaciju na temu „Situacija na lokalnom tržištu rada i programi i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje u 2021.godini“.

Cilj prezentacije je da studentima bude predočeno kako brže i lakše da dođu do posla, ali i koje su aktivne mere zapošljavanja Nacionalne službe i Grada Užica. Svedoci smo ogromnih tehničko, tehnoloških, digitalnih promena i transformacija koje zahtevaju celoživotno učenje.

-Akademija nastoji da studijski programi budu akreditovani, moderno koncipirani i da budu tržišno prepoznatljivi. Po strategiji zapošljavanja postoje ključne kompetencije koje današnji poslodavci traže i to digitalne, jezičke, preduzetništvo i preduzimljivost. To naši studenti izučavaju na svim studijskim programima- naglasila je dr Ljubica Diković, predsednik Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

Mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalna služba osim samostalno, delomo realizuje i u saradnji sa lokalnom zajednicom.

-Na prezentaciji je urađena detaljna analiza lokalnog tržišta rada i zanimanja koja su deficitarna i gde preti opasnost da privatni sektor ne može da dođe do određenih kadrova. Početkom aprila raspisani su javni pozivi i konkursi aktivnih mera zapošljavanja, a tri konkursa su završena i to samozapošljavanja, sprovođenje javnih radova i program stručne prakse. Svi ostali pozivi su otvoreni do utroška finansijskih sredstava – istakla je Zorica Milošević, direktorka užičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Po podacima na evidenciji užičke filijale nalazi se 9700 lica. Filijala Užice pokriva opštine Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Arilje i Požega, a od ukupnog broja na evidenciji u Gradu Užicu je 4400 nezaposlenih lica. Najveće učešće u strukturi nezaposlenih imaju lica preko 50 godina što je oko 33 odsto, dok su lica mlađa od 30 godina zastupljena sa oko 25 odsto, navela je direktorka Milošević.

Deficitarna zanimanja kod visokoobrazovih su informatičari, diplomirani inženjeri elektrotehnike, mašinstva sa odgovarajućim licencama, profesori fizike, matematike, zatim farmaceuti, a kod srednje stručne spreme farmaceutski tehničari, medicinske sestre, svi profili građevinske, metalske i mašinske struke….

Od juna meseca 2020.godine do početka ove godine na evidenciji NSZ -filijala Užice nalazilo se 8500 nezaposlenih lica.

-U aprilu smo imali naglo povećanje broja lica na evidenciji tako da je ukupno bilo 9900 nezaposlenih, da bi u maju taj broj bio manji za 100, a 10.juna je to 9762 lica. Povećanje broja lica u aprilu možemo da objasnimo prijavom na evidenciju zbog primanja jednokratne pomoći od 60 evra za nezaposlene. Vlada je donela zaključak 15.aprila kojim je predviđeno da pravo ostvaruju na evidenciji nezaposlena lica, korisnici novčane naknade za slučaj nezaposlenosti, privremene naknade kao i korisnici programa i mera aktivne politike zapošljavanja koji su obuhvaćeni trenutnim ugovorima- rekla je za „Vesti“ Milošević.

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica istakao je da na početku treće decenije 21.veka susrećemo se sa velikim mogućnostima za razvoj, ali i sa izazovima koje do sada nismo imali.

-U vremenu potpuno nove tehnološke revolucije svakako da su ljudski kadrovi najvažniji resurs. Naša uloga je da mlade ljude zadržimo i da što veći broj njih vratimo i utičemo da zajedno sa nama razvijaju naš grad. Grad Užice u saradnji sa obrazovnim ustanovama nastoji da školuje potrebne i stručne kadrove, a sa velikim investicijama to će značiti i ostanak mladih ljudi za budući razvoj-istakao je Stojadinović.

I ove godine Grad Užice u saradnji sa Nacionalnom službom realizuje određene programe zapošljavanja za koje je opredeljeno 17 miliona dinara.