Pocetna Društvo I kružni tok i kišna kanalizacija

I kružni tok i kišna kanalizacija

1624
0
Podelite

Danas, u ponedeljak, 21. juna, počela je prva, od pet faza realizacije dva veoma važna projekta za grad Užice koji će biti realizovani istovremeno. To je izgradnja kišne kanalizacije u Ulici Dimitrija Tucovića na potezu od Narodnog muzeja, od recipijenta Gluvaćki potok do vrha Dovarja i kompletna rekonstrukcija tog dela ulice i izgradnja kružnog toka kod Narodnog muzeja.

-Rok za završetak rekonstrukcije ulice je 60, a kružnog toka 90 dana. Prema tome, očekujemo da će radovi na oba ova projekta kompletno biti završeni za 90 dana – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Vrednost radova rekonstrukcije ulice i izgradnje kišne kanalizacije u Ulici Dimitrija Tucovića, je 38 miliona dinara, od čega je od Ministarstva privrede dobijeno 19, a isto toliko je izdvojeno iz gradskog budžeta. Prema rečima gradonačelnice, na ovaj način nastavljena je dobra saradnja sa ovim Ministarstvom koje je godinama unazad izdvajalo sredstva u nizu gradskih infrastrukturnih projekata.

Vrednost izgradnje kružnog toka kod Narodnog muzeja, koji se realizuje u saradnji sa resornim Ministarstvom i Putevima Srbije, je više od 40 miliona dinara.

-Izgradnjom kružnog toka dobićemo ubrzanje saobraćaja u samom centru grada, a osim toga, dugoročno ćemo rešiti problem aerozagađenja – izjavila je gradonačelnica i dodala da Grad Užice nastavlja da rešava probleme u saobraćaju u gradu, tako što će u septembru početi gradnja obilaznice oko Užica, a kružnim tokovima i izgradnjom putne infrastrukture biće rešeni problemi u samom centru grada i biće poboljšan stepen bezbednosti.

Takođe, u izradi je i Studija, koja bi trebalo da bude završena ovih dana, a kojom će biti rešen dugogodišnji problem parkinga.

Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“ rekao je da je projektnu dokumentaciju za izgradnju kružnog toka kod Narodnog muzeja, kao i prethodna dva koja su izgrađena, uradila firma „Set“ Šabac.

-Prečnik ovog kružnog toka kod Muzeja je 30 metara, biće urađeno šest ostrva, kišna kanalizacija, biće proverene sve instalacije, vodovod, kanalizacija, urađena kompletna rasveta. Nadamo se da će svi radovi biti kvalitetno i brzo urađeni – rekao je Maksimović i naveo da će u okviru oba ova projekta biti urađeno preko sedam hiljada kvadrata asfalta u dva sloja, ivičnjaci, horizontala i vertikalna signalizacija. Tokom izgradnje biće obezbeđena pešačka komunikacija za radnike koji budu radili na gradilištima, ali i prilazak građana pijacu, Muzeju, apoteci.

-Radovi su podeljeni u pet faza. Danas će za saobraćaj biti zatvoreno prvih oko 60 metara Ulice Dimitrija Tucovića, a ostale ulice su prometne. Izvođači će raditi i popodne i subotom, ali smo se dogovorili da ćemo posle završetka radova u tom određenom delu ulice puštati saobraćaj – pojasnio je Nikola Maksimović i istakao da će građani o svemu biti obavešteni preko medija.

Izvođač radova na kružnom toku su Putevi Užice, a izvođač radova na izgradnji kišne kanalizacije je konzorcijum firmi koji predvodi MPP „Jedinstvo“.

Leko Korićanac, direktor užičkih Puteva ukazao je na značaj privremene saobraćajne signalizacije koju je uradio Grad.

-Pokušaćemo da rok za svaku fazu gradnje ispoštujemo. Naravno, da će saobraćajne gužve biti, ali postoje tu još neki uslovi koje ćemo ispuniti i pomoći da ih ublažimo. Naš rok je tri meseca, a smatramo da ćemo radove završiti pre roka – rekao je Korićanac.

-Bitno je da su projekti za privremenu saobraćajnu signalizaciju urađeni za sve faze, treba ih samo malo sinhronizovati. Naš rok je 60 dana i trudićemo se da ga ispoštujemo – napomenuo je Zoran Radibratović, tehnički direktor MPP „Jedinstvo“ koje je nosilac konzorcijuma.