Pocetna Društvo Vesti – osam decenija postojanja

Vesti – osam decenija postojanja

954
0
Podelite

Piše:Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja Užice, muzejski savetnik

Početak rada i štampanja dnevnih novina Vesti čiji su tekstovi pružali informacije o događajima na frontu i podizali moral boraca i građana vezuje se za slobodnu teritoriju Užičke republike 1941. sa centrom u Užicu.

Prvi broj Vesti izašao je u sredu 1. oktobra 1941. godine, kao organ štaba Užičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda Dimitrije Tucović.

Do 18. okrobra izašlo je 15 redovnih brojeva i jedno vanredno izdanje, štampano ćirilicom, na ukupno 62 strane i sa 172 proglasa, saopštenja, naredbi, informacija i drugih formi novinskog izveštavanja sa domaćeg i drugih ratnih frontova. Za razliku od redovnih brojeva koji su izlazili na četiri strane, vanredno izdanje Vesti, od subote 18. oktobra 1941. godine više je bilo letak na dve strane u kome je isključivo pisano o uspesima i pobedama partizanskih jedinica i porazu Nemaca.

Vesti su štampane u partizanskoj štampariji koju su sačinjavale štamparije Ljubomira Romanovića i Zdravka Miloševića koje su u slobodnom Užicu radile za potrebe boraca i nove vlasti. Glavni i odgovorni urednik bio je dr Dušan Nedeljković, profesor Filozofskog fakulteta u Skoplju koji je doneo prve rukopise i zaglavlje lista Vesti , skicirano olovkom. Veliku ulogu u radu štamparije koja je radila pod vrlo teškim uslovima, zbog nedostatka mašina, hartije i drugog štamparskog materijala imao je i Miodrag Avramović Žiko koji je radio na pripremi rukopisa za štampu.

Vesti su prestale da izlaze zaključno sa brojem 15, od 18. oktobra 1941. godine, a počela je da izlazi Borba, organ Komunističke partije Jugoslavije, od 19. oktobra do 27. novembra 1941. godine (ukupno 19 brojeva).

Padom Užičke republike prestale su da se štampaju novine i izlaze druge publikacije. Tek posle konačnog oslobođenja Užica Vesti počinju ponovo da izlaze od 10. oktobra 1944. pod uredništvom Miodraga Avramovića Žike. Nepunu godinu dana izlaze dva puta nedeljno, da bi od 12. maja 1945. prerasle u list sa većim brojem strana. Vesti izlaze do 23. aprila 1949. godine.

Od 1. maja 1949. godine, umesto Vesti izlazi Pobeda, list Narodnog fronta užičke oblasti, koji uređuje ista redakcija, a glavni i odgovorni urednik bio je Božidar Bogdanović. Od 14. februara 1952., kada su ukunute oblasti, umesto Pobede ponovo izlaze Vesti i to kao nedeljni list za politička i društvena pitanja sreza Titovo Užice. Privatne štamparije Romanovića i Miloševića su 1948. godine nacionalizovane, a njihovi vlasnici prešli su na rad u štampariju Vesti , koja je 1953. promenila naziv u Štamparsko preduzeće Dimitrije Tucović.

Narednih decenija kao jedini sedmični list Zlatiborskog okruga Vesti predstavljaju značajno svedočanstvo o političkim, privrednim, prosvetnim, zdravstvenim, kulturnim i sportskim događajima koji prati i beleži izgradnju fabrika, pruga, puteva i sportskih objekata, omladinske radne akcije, raspad zemlje, izveštava sa ratištva i obrađuje druge zanimljive teme.

Do devedesetih godina prošlog veka Vesti su bile jedna od najjačih medijskih kuća u Zapadnoj Srbiji, sa savremenom štamparijom i tiražom od oko 20.000 primeraka nedeljno, izdavačkom i štamparskom delatnošću i radio stanicom koja je počela rad 1971. godine kao jedna od najstarijih radio stanica u Srbiji.

Do novembra 1979. godine, Redakcija Vesti bila je smeštena u levom krilu zgrade današnje Narodne biblioteke u Užicu (u zavičajnom i naučnom odeljenju), da bi se kasnije preselila na sprat gde je ostala sve do 1986. godine. Radovi na dogradnji Društvenog doma, započeti su 1983. godine, a završeni 1986. godine kada su se u njega uselili: Narodna biblioteka, Opštinski komitet Saveza komunista i Redakcija Vesti koja se tu nalazila punih trideset dve godine.

U proteklih osam decenija u Vestima su kao saradnici i novinari, između ostalih, pisali i Ljubomir Simović, Radovan Popović, Svetislav Basara, Milovan Vitezović, Ljubovoje Ršumović, Milenko Misailović i druga značajna imena savremene srpske književnosti.
U jednom trenutku, u periodu tranzicije, Vesti su se suočiole i sa prinudnom upravom u trajanju od dve godine, kada su se razdvojile štamparija Rujno i Redakcija Vesti. Tranzicija je uticala i na to da je Javno preduzeće Vesti u čijem sastavu su bile nedeljne novine i Radio Užice, juna meseca 2007. godine, prodato na aukciji Agencije za privatizaciju u Beogradu i punih jedanaest godina poslovalo u okviru IMD Vesti AD. Vesti su 2018. godine promenile vlasnika i iselile se u zakupljeni poslovni prostor, u zgradi Koninga, na četvrtom spratu.

Poslednje tri godine funkcionišu kao Vesti i radio, društvo sa ograničenom odgovornošću. Nastavile su i dalje da izlaze petkom, u formi ilustrovanog nedeljnika nastavljajući tendenciju rasta tiraža, uz evidentne napore vlasnika i zaposlenih da povrate slavu i sjaj lista koji ove godine slavi osmu deceniju postojanja i izlaženja, u vreme kada su mnoge medijske kuće u Srbiji ugašene, suprotstavljajući se upadu velikih informativnih i medijskih magnata iz zemlje i okoline.

Poslednjih decenija prošlog veka Redakcija Vesti brojala je preko 52 radnika, od toga ukupno 20 novinara. Iz godine u godinu, broj radnika se smanjivao i od sedam, koliko ih je bilo pre deset godina, danas ovaj posao obavlja pet novinara, zaljubljenika u svoju profesiju. U cilju što objektivnijeg informisanja građana Užica i šire, 2015. godine pokrenut je i portal Infoera, kao treći medij u okviru iste novinske kuće.

Za opremu teksta korišćeni kolažni sadržaji iz kataloga izložbe povodom 70. godišnjice lista “Vesti” autora Slavice Stefanović koja je održana u Narodnom muzeju

Projekat “U službi građana – 80 godina “Vesti”, 50 godina Radio Užica” sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom projektu ne nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.