Pocetna Društvo Ulepšavanje škole za učenike i prolaznike

Ulepšavanje škole za učenike i prolaznike

1091
0
Podelite

Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ nastavlja da po planu obeležava značajne datume različitim aktivnostima

Ove godine za Dan zaštite životne sredine 5.juna učenici, nastavnici i roditelji zajedno su čistili, uređivali i odslikavali školski prostor i okolinu.

-Odeljenske starešine su obavestile roditelje za akciju uređenja tako da nas se okupio veliki broj. Stručno veće građevine i arhitekte, a posebno profesorka Vesna Ristić,sa koleginicom likovnog Biljanom Milojević iznele su najveći deo posla. One su bile koordinatori jer su zajedno radile sa učenicima građevine i saobraćaja, a pridružila su im se i četiri učenika iz Umetničke škole koji su uradili dva grafita-navodi Danijela Nenadić, direktorka Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

Saradnja i druženje u okviru akcije potupno su promenili i oplemenili školski prostor. Uređenje škole se nastavlja, tako da su na redu fasada i hol škole.

-Plan naše ekološke sekcije već odranije bio je obeležavanje oko 20 retkih stabala na različitim lokacijama u gradu. Podneli smo zahtev Gradu i oni su nam dali odobrenje, tako da su na Dan zaštite životne sredine učenici sa profesorkama Anom Đuričić i Anelom Miletić obeležili to drveće-rekla je Nenadić.

U planu je da se u narednom periodu za svako to drvo uradi natpis na metalnim pločicom sa objašnjenjem.

Vesna Ristić, arhitekta i profesorka rekla je da sa koleginicom Biljanom i učenicima su osmislili kako da odslikaju prostor, tako da pruža dobrodošlicu svakom učeniku i prolazniku.

-Deca su iskazala veliku kreativnost i dali ideju da se stubovi odslikaju tako da se prikaže profil grada Užica. Svi gradovi na svetu imaju svoje karakteristične profile koji predstavljaju granicu između neba i tela grada. Telo grada je skroz zatamnjeno a visoki objekti koji „izlaze u nebo“ predstavljaju nešto što je karakteristično za grad. Mi imamo puno visokih objekata, ali nemamo nigde odslikan konkretan profil grada. Gradovi poput Njujorka, Barselone, Pariza…. imaju tačne profile, a mi smo to modifikovali zajedno sa učenicima Umetničke škole. Cilj nam je bio da prikažemo urbani deo grada i na tome ćemo i ubuduće raditi-objasnila je profesorka Ristić.

Pored toga u okviru akcije ofarbali su ogradu, očistili prostor, obeležili retke vrste drveća, radili grafite i to sve po grupama poštujući epidemiološke mere.

Dodajmo, da se u školi posebna pažnja posvećuje borbi protiv nasilja što je i odslikano. Profesorka Ristić, uradila je i projekat da se učionica preuredi u frizerski salon. Treba da obezbede izvođače koji će to uraditi tokom letnjeg raspusta, zatim će uslediti preuređenje školskog hola… Ideja imaju puno, ali ih ograničavaju finansijska sredstva. Sve što mogu sami odrađuju uz podršku profesora i učenika.

Govoreći o školi direktorka izdvaja da što se tiče predstojećeg konkursa upisaće šest redovnih odeljenja i dva specijalna za učenike sa posebnim potrebama. Na saobraćajnom smeru upisaće po jedno odeljenje tehničara drumskog saobraćaja, tehničara unutrašnjeg transporta i vozača motornih vozila.

U geodeziji i građevinarstvu arhitektonskog tehničara, u ličnim uslugama frizera, u tekstilstvu i kožarstvu tehničara dizajna odeće. U specijalnim odeljenjima upisaće po šest učenika na trogodišnje školovanje za konfekcijskog šivača i frizera.
Nedavno su učenici i nastavnici sa saobraćajnog smera učestvovali u projektu o parkiranju u Užicu. Radili su tri dana i dobili opremu za realizovanje praktične nastave.Ovo je samo jedan od primera obezbeđivanja opreme i materijala neophodnog za rad u školi. Saradnja svih struka ogleda se i kroz svaki planiran ili već urađen posao. Primera radi od starih pločila napravili su stolove, sredili i obložili meblom stolice….

Prošle godine od Ministarstva prosvete dobili su kroz projekat preko dva miliona dinara za opremanje kabineta za vozače motornih vozila, pa je nabavljen trenažer za obuku i prateću opremu. Dodajmo, i da je direktorka Nenadić nedavno dobila licencu jer je zbog epidemije koronavirusa bila pomerena obuka.
U ovoj školi kako najavljuju naše sagovornice planirano je još različitih aktivnosti značajnih za sticanje znanja, uređenje prostora škole ali i za grad.

Potreban kamion

Mi u školi imamo projektni tim i konkurišemo za sredstva, ali ih nije lako dobiti. Primera radi, neophodan nam je kamion jer školujemo učenike za vozače i bezbednost te dece je u pitanju kao i svih učesnika u saobraćaju. Za kupovinu novog su potrebna velika sredstva, a odgovarao bi nam i polovan kamion koji neće zahtevati velike iznose za održavanje. Za postojeći su velika ulaganja koja nam Grad finansira, a da bismo smanjili troškove značilo bi nam da nabavimo noviji kamion.

Ginko na Vlajkovom platou

Ginko na Vlajkovom platou je jedno od ukupno pet sadnica koje je na poklon dobio Tito u bivšoj Jugoslaviji. To drvo je poklonjeno Užicu i sada su ga učenici obeležili da sugrađani znaju koje je kao i za druge retke vrste u gradu-objasnila je direktorka Nenadić.