Pocetna Društvo Novi vrtići i Centar za vantelesnu oplodnju

Novi vrtići i Centar za vantelesnu oplodnju

845
0
Podelite

U Užicu je održan sastanak pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandre Čamagić sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević i njenim saradnicima. Ovom prilikom Aleksandra Čamagić je izjavila da će Užice od Ministarstva imati podršku za izgradnju dva vrtića, jednog na Carini i drugog u Lužnočkoj dolini, u Karanu, kao i za proširenje kapaciteta vrtića „Neven“. Osim toga podržana je i ideja o osnivanju Centra za vantelesnu oplodnju u okviru Zdravstvenog centra Užice u užičkoj Bolnici.
-Jeste zabrinjavajući podatak da oko 400 dece u Užicu danas nema svoje mesto u vrtiću, ali sam sigurna da će se sa ovakvom energijom i planovima i uz našu podršku ovaj problem ubrzo rešiti. Posebno raduje da postoje seoske mesne zajednice koje imaju puno dece i da postoji potreba za vrtićima. Drago mi je da vidim da ceo tim gradonačelnice ima spremne projekte i viziju kako da se reše liste čekanja koje nisu nastale preko noći, a neće ni moći da se reše preko noći. Cilj svih nas jer da obezbedimo svakom detetu jednaku šansu i mogućnost da se obrazuje, odrasta i druži u jednakim uslovima bilo da živi u selu ili u gradu – rekla je, između ostalog Aleksandra Čamagić i podsetila da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju novo.
-Osnovni zadatak nam je da porodicu i porodične vrednosti vratimo tamo gde im je i mesto, u centar društvenih zbivanja – istakla je Aleksandra Čamagić koja je ovom prilikom posetila jedan od gradskih vrtića, „Neven“.
Što se tiče Centra za vantelesnu oplodnju, prema rečima Aleksandre Čamagić, Užice zaslužuje da ga ima, kadar i prostor za to postoji, a građanima bi mnogo značio.
Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević zahvalila se na podršci za izgradnju ova dva nova vrtića za koju je urađena finansijska konstrukcija. Prema njenim rečima u Lužničkoj dolini oko 70 dece ispunjava sve uslove da budu upisana u vrtić.
-Imamo veliku listu čekanja i pokušaćemo da taj broj dece koji čeka na upis u vrtić smanjimo u narednom periodu. Mislim da ćemo to i uspeti do septembra, upravo, otvaranjem ovih vrtića – izjavila je gradonačelnica.
Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je da u okviru Zdravstvenog centra Užice, u Opštoj bolnici u protekle dve godine funkcioniše jedno posebno Odeljenje za perinatalnu medicinu koje se bavi sterilitetom.
-Objasnili smo koliko je važno za građane Zlatiborskog okruga razvijanje Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bonici, odnosno, Zdravstvenom centru i dobili smo podršku i za ovaj projekat – istakla je gradonačelnica.