Pocetna Društvo Slava, palim herojima!

Slava, palim herojima!

868
0
Podelite

Povodom 80. godišnjice ustanka naroda Srbije 7. jula na Partizanskom groblju na Dovarju položeni su venci i minutom ćutanja odata pošta borcima palim za slobodu u Drugom svetskom ratu.

Na spomen-obeležje sa upisanim imenima poginulih boraca vence su položile delegacije Vojske Srbije, Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a Užice, Udruženja veterana Užica i Zlatiborskog okruga, Udruženje boraca Sevojno, Udruženje potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja penzionera Užice, Udruženje vojnih penzionera, SPS-a i PUPS-a.   Gradski većnik zadužen za društvene delatnosti Ratko Trmčić podsetio je u obraćanju da je 7. jul 1941 godine označio početak duge i teške borbe, ali je istovremeno bio i snažan podstrek jačanju antifašističkog fronta u Srbiji i probuđene nade da se masovnim otporom može izvojevati pobeda nad daleko nadmoćnijim neprijateljem. Mnogi od njih nisu dočekali slobodu, ali žive kroz sećanja i uspomene na njihovu herojsku borbu, dodao je on.

Imamo obavezu da pamtimo žrtve i da se njihovim senima poklonimo sa najvećim pijetetom. To su bili ljudi koji nisu imali vremena za premišljanja, jer tamo gde ima previše prostora za razmišljanje, uglavnom nema herojstva. Ostali su verni vrednostima na kojima su vaspitavani trpeći sve nedaće koje donosi rat koračali su istrajno ka slobodi – rekao je Trmčić.

U ime užičkog SUBNOR-a prisutne je pozdravio Vojin Mrđa koji je najavio održavanje centralne svečanosti povodom 80. godišnjice početka antifašističke borbe u Srbiji u Užicu 24 septembra ove godine, simbolično na dan stvaranja prve slobodne teritorije u porobljenoj Evropi 1941 godine – Užičke republike.

Na Partizanskom groblju na Dovarju sahranjeni su posmrtni ostaci 229 boraca i rodoljuba među kojima narodnih heroja Dušana Jerkovića, Milana Mijalkovića Čiče, Želimira Đurića, Alekse Dejovića, Nade Matić, Bogdana Kapelana, Isidora Baruha i drugih boraca  koji su dali najvrednije  živote za slobodu i budućnost generacija koje su došle posle njih.