Pocetna Društvo Malina preko 400 dinara

Malina preko 400 dinara

1612
0
Podelite

Otkupna cena maline u užičkom kraju od juče je od 390 do 420 dinara Malinu toliko plaća sedam-osam vodećih otkupljivača među kojima su “Krops” iz Požege, “Sirogojno kompani”, “Trgoagent” Karan , “Stanić” Arilje, nekadašnji “Jugent”i drugi.

Skoku cene kumovale su vremenske neprilike i suša zbog koje mnogi zasadi  nisu dali očekivani prinos. Prema rečima Borka Pavića iz Saveza “Srpska malina” berba je već završena u 30 odsto malinjaka u kojima je suša uzela danak.

 

-Naravno ne treba stanje u zasadima generalizovati. Ima ih koji su dobro poneli i u kojima je zahvaljujući navodnjavanju i poziciji malinjaka kvalitet dobar. Međutim, oni na plićem zemljištu nisu dobro poneli, jer nisu imali snagu da se izbore sa sušom na 40 stepeni – kaže Pavić iz Gorjana.

Pavić koji je i član Radne grupe za izradu strategije jagodastog voća u Srbiji, podseća da su malinari  tražili da malina postane strateški proizvod i ne bude prepuštena stihiji i vremenskim neprilikama kako bi se proizvodnja sačuvala.

Berba maline u ivanjičkom kraju krenula je pre par dana, a u pojedinim malinjacima Užica i okoline trajala je samo nekoliko dana zbog elementarne nepogode koja je malinu zadesila  i nedostatka vlage.

Na  početku ovogodišnje berbe koja je kasnila 15 dana  otkupna cena je bila 250 dinara, a kasnije korigovana na 300-350 dinara, da bi juče dostigla iznos od preko 400 dinara.

Malinari kažu da malina ove godine može biti i hiljadu dinara po kilogramu u otkupu, ali šta to vredi kada je nema.