Pocetna Društvo Hram kulture – sedam i po decenija

Hram kulture – sedam i po decenija

643
0
Podelite

Ministarka Maja Gojković je između ostalog podsetila da se u užičkom Narodnom muzeju čuva 70.000 različitih muzejskih jedinica što govori da se radi o pravom hramu kulture. Od formiranja Inicijativnog odbora za prikupljanje starina u užičkom kraju, 12. jula 1946. i prvih skromnih postavki 1946. i 1948. užički Muzej prerastao u jednu od najvećih ustanova kulture u zapadnoj Srbiji koja čuva u svojim fondovima nekoliko desetina hiljada muzejskih predmeta, navela je direktorka Slavica Stefanović

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije, povodom 75 godina rada Narodnog muzeja Užice uz prisustvo brojne publike i prestavnika javnog i kulturnog života Užica, otvorila je izložbu Nakit kroz vreme (neprolazna lepota i majstorstvo) autorki Milodarke Đajić i Radmile Jović. Ministarka je posetila i Legat slikara Mihaila Milovanovića i upisala se u knjigu utisaka. Ovom prilikom, Narodni muzej Užice uručio je Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije zahvalnicu za uspešnu saradnju i izuzetnu podršku u radu na očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa. Za ministarku Maju Gojković, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević priredila je prijem.


Otvararajući izložbu Nakit kroz vreme (neprolazna lepota i majstorstvo) koja je priređena povodom 75 godina rada užičkog Narodnog muzeja, ministarka Maja Gojković je između ostalog podsetila da se u užičkom Muzeju čuva 70.000 različitih muzejskih jedinica što govori da se radi o pravom hramu kulture. Deo kulturnog blaga koje obuhvata izložba, već je izlagan davne 1989. godine, a iz bogatog je fonda Muzeja i ona pored svoje umetničke vrednosti daje širu, istorijsku i sociološku društvenu sliku. Kroz način izrade nakita može se sagledati tradicija, istorija jedne zajednice kao i njen kulturni razvoj, od praistorije, preko antike, srednjeg, pa sve do 20. veka.
-Ova vredna zbirka svedoči i o preovlađujućim estetskim vrednostima sredine u kojoj je nakit stvaran i perioda u kojima je nastajao. Na izložbi su vidljive mnoge druge osobenosti i specifičnosti koje su vezane ne samo za Zlatiborski kraj već i za čitavo naše podneblje – rekla je između ostalog ministarka Gojković i navela da je izložba slikoviti primer koliko kulturno blago Srbija poseduje i šta sve može da ponudi svetu. Nakit je deo kulturne baštine koja mora biti sačuvana za buduće generacije.

-Ministarstvo kulture i informisanja, nastaviće i dalje da podržava aktivnosti Narodnog muzeja Užice, ustanove kulture od velikog značaja za čitav Zlatiborski okrug koja posvećeno vodi brigu o kulturnom nasleđu što je jedan od strateških ciljeva svake odgovorne kulturne politike. Izuzetno je važno da muzeji i galerije budu mesta bogata sadržajima i programima koji će privući što veći broj publike pa i one koja ne spada u redovne posetioce ovakvih događaja. U tom smislu, svi zajedno, Ministarstvo, lokalna samouprava, ustanove kulture, moramo još jače da insistiramo na tome da kulturne sadržaje približimo mladim generacijama i da negujemo novu publiku – rekla je ministarka Gojković.

*knjiga utisaka

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, čistitajući jubilej Narodnom muzeju koji baštini najvrednije eksponate iz prošlosti Užica i užičkog kraja, rekla je između ostalog:
-U komleksu Muzeja mnoštvo je uspomena na lepa i teška vremena koje nam govore o tome kroz šta je ovaj naš narod i i ovaj grad prolazio kroz istoriju. Da bismo bili vredni budućnosti moramo poznavati svoju prošlost, znati šta se dešavalo na ovom tlu i pre nas, jer je na temeljima onoga što su naši preci stvarali sazdana naša sadašnjost i budućnost naših potomaka.
Gradonačelnica Užica podsetila je na stalnu postavku u Narodnom muzeju „Užička republika“ koja govori o 67 dana slobode 1941., u vreme kada je čitava Evropa bila porobljena, ali su tu i trezori u kojima je bila smeštena partizanska fabrika oružja i gde je u eksploziji 22. novembra 1941. godine izginula čitava smena radnika i civili koji su se tu sklonili od ratnih dejstava. Ona je ukazala na stalnu postavku „Užice, nastanak i razvoj“, na lapidarijum, Legat slikara Mihaila Milovanovića, kao i postavku „Istorija namenske proizvodnje u Užicu od 1928. godine do danas“.
Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, istakla je da je jubilej Narodnog muzeja Užice, 75 godina rada, značajan ne samo za grad Užice i Zlatiborski okrug koje teritorijalno pokriva, već i za čitavu kulturnu mapu Srbije. Od formiranja Inicijativnog odbora za prikupljanje starina u užičkom kraju, 12. jula 1946. i prvih skromnih postavki 1946. i 1948. prerastao u jednu od najvećih ustanova kulture u zapadnoj Srbiji koja čuva u svojim fondovima nekoliko desetina hiljada muzejskih predmeta.
-U cilju negovanja tradicija oslobodoličakih ratova i kulture sećanja, Narodni muzej u ovoj godini obeležava još jedan važan jubilej – 80 godina borbe na Kadinjači i Užičke republike – podsetila je direktorka Stefanović koja je ovom prilikom predstavila kako Narodni muzej funkcioniše i šta je sve u njegovom sastavu istakavši da su u njemu, osim 12 stalnih postavki, organizovane i brojne tematske izložbe iz muzejskih fondova koje je do danas posetilo preko tri miliona posetilaca. U okviru programa međunarodne kulturne saradnje, eksponati užičkog Muzeja, prezentovani su u Bugarskoj, Francuskoj, bivšem Sovjetskom Savezu, Poljskoj, Istočnoj Nemačkoj i drugim državama.

*Autorke izložbe

-Od 1946. godine pa do danas, Narodni muzej je samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama priredio i štampao preko 570 publikacija iz oblasti istorije, arheologije, istorije književnosti, beletristike, privrede i drugo. Štampano je 44 broja Užičkog zbornika i oko 1.000 autorskih kataloga, izdato je i preko 500.000 razglednica sa motivima iz našeg kraja, prospekata, vodiča i albuma – navela je između ostalog, direktorka Slavica Stefanović. Ona se zahvalila autorkama izložbe Nakit kroz vreme (neprolazna lepota i majstorstvo), Milodarki Đajić i Radmili Jović i svim saradnicima, ali i Ministarstvu kulture i informisanja koje je za realizaciju ove, ali i izložbe „Kulturno-prosvetne i ekonomske veze Užica i Sarajeva kao centra Drinske banovine 1919-1939.“ koja će biti otvorena u Jokanovića kući 14. jula, pružilo finansijsku podršku.
-Posebnu zahvalnost dugujemo i generacijama muzejskih radnika koje su godinama unazad vredno radili na prikupljanju, obradi, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa, koji su svojim radom i zalaganjem dali doprinos da Muzej tokom sedam i po decenija za celokupan rad dobije brojna priznanja – istakla je direktorka Stefanović, podsetivši da je najnovije priznanje od ove godine, Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture za 75 godina rada, a uručen je narodnom muzeju povodom Dana državnosti.
Ministarka Maja Gojković sutra će posetiti Muzej na otvorenom Sirogojno i Zadružni dom.

Užice zaslužuje nova ulaganja

Ministarka Maja Gojković sa saradnicima sastala se sa gradonačelnicom Užica dr Jelenom Raković Radivojević. Prema rečima ministarke Gojković, na sastanku je bilo reči o novim infrastrukturnim projektima u oblasti kulture koje Užice zaslužuje, kao i o ulaganjima u obnovu užičke Biblioteke, u rekonstrukciju Narodnog muzeja, ali i o mogućnostima da Užice konkuriše, ako ne ove, ono naredne godine na novom konkursu „Prestonica kulture Srbije“ koji bi trebalo da podstakne decentralizaciju kulturne politike.
-Drago mi je da politika koju ova Vlada Republike Srbije sprovodi u segmentu kulture svakim danom sve više dobija obrise, a to je potreba decentralizacije kulturne politike. Mi svi volimo glavni grad, Beograd je naša prestonica, ja sam iz Novog Sada koji je Evropska prestonica kulture, ali naša je dužnost da učinimo da svi gradovi i opštine i svi građani koji ne žive u ova dva grada uživaju u jednako dobrim izložbama, predstavama, muzejima i legatima – izjavila je ministarka Gojković i istakla:
-Dogovorili smo se da grad Užice pripremi sve infrastrukturne projekte koje planira da uradi, a bilo ih je mnogo o kojima smo razgovarali i da u decembru, kada raspišemo nove konkurse u skladu sa budžetom za 2022. godinu, počenemo zajednički, kao što smo i do sada radili, da obnavljamo ili da izgrađujemo nove objekte. Pričali smo da se uradi u okviru postojećeg GKC -a ili da se izgradi novi kulturni centar koji će biti posvećen mladima i deci. Razlog je što smatram da se kultura u Srbiji nalazi pred jednim novim izazovom, a to je, kako zadržati postojeću publiku koju smo pomalo izgubili u doba korone i kako u 21. veku stvoriti novu. Kako mlade privući tradicionalnim ustanovama kulture i kako im objasniti da je moderno ići muzeje, pozorište i čitati naše klasike – rekla je ministarka Gojković.