Pocetna Ekonomija Subvencije ugostiteljstvu i turizmu

Subvencije ugostiteljstvu i turizmu

660
0
Podelite

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je 14. jula da će u julu i avgustu na ime subvencija ugostiteljstvu i turizmu zbog pandemije, firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu, objavio je Tanjug.

Pravo na bespovratna sredstva mogu da ostvare privredni subjekti koji su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovali: delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata; ketering; ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane; usluge pripremanja i usluživanja pića; hoteli i sličan smeštaj; odmarališta i slični objekti za kraći boravak; delatnosti kampova, auto-kampova i kampova za turističke prikolice; ostali smeštaj; delatnost putničkih agencija; delatnost tur-operatora; ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane sa njima i iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.
Kako se navodi u obaveštenju na sajtu Ministarstva, novac će se korisnicima uplaćivati na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

Spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju može se naći na sajtu ovog ministarstva a na njemu se nalazi 12.155 preduzeća.