Pocetna Kultura U toku Festival savremene umetnosti „Videopark“

U toku Festival savremene umetnosti „Videopark“

624
0
Podelite

Treći Festival savremene umetnosti „Videopark“ održava se u Užicu od 22. do 24. jula u prostoru galerije „Reflektor“ u Krčagovu u bivšoj kasarni, u parku ispred kasarne kao i drugim prostorima u okviru Centra za vizuelne umetnosti. Umetnici iz Austrije i studenti Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču, kao i umetnici iz Srbije, ukupno njih 19, stigli su u Užice već pre sedam dana, koje maksimalno koriste za istraživanje iz kojeg će nastati njihovi video radovi, instalacije zvuka i svetla na temu Hospitable utopia koji će biti prikazani na izložbi centralne večeri Festivala 24. jula, u 21 čas u galeriji „Reflektor“. Iste te večeri, pre izložbe, u parku ispred, biće prikazan film, pobednički rad Festivala iz Holandije, a u muzičkom delu će nastupiti mladi violinista iz Užica Matija Spasojević.

Inače, od danas pa sve do kraja Festivala, svakog dana od 20 do 22,30 u parku ispred galerije „Reflektor“, biće projekcije po dva dugometražna i preko desetak kratkih i dokumentarnih eksperimentalnih filmova.

Festival zbog pandemije virusa korona nije održan prošle godine.

-Ove godine na konkurs za učešće na Festivalu prijavilo se 2.906 umetnika iz celog sveta. Četvoročlani žiri Justina Špeirokaitė iz Litvanije, Dejan Klement iz Užica, Saša Tatić iz Banjaluke i ja, odabrali smo 34 rada koji će biti prikazani tokom Festivala, a autori ovih radova su iz Irana, Kanade, Velike Britanije, Holandije. Uzorak je bio zaista veliki, a u pitanju su bili, uglavnom radovi eksperimentalnog karaktera, dokumentarnog, kratkog i dugometražnog filma – pojašnjava Miloš Vučićević, vizuelni umetnik iz Užica, trenutno na studijama u Beču, koordinator projekta festivala savremene umetnosti „Videopark“.

Prema rečima Vučićevića, da bi uradili svoje radove za centralnu izložbu 24. jula, umetnici su počeli istraživanje, posetili su Kadinjaču, Narodni muzej, ali i selo Stapare gde su pomagali u berbi maline. Tokom tog istraživanja i posećivanja različitih lokaliteta na prostoru Grada Užica, prema rečima Vučićevića, umetnici će pokušati da razotkriju paradigme i matrice koje su utkane u fenomene individualnih i kolektivnih događaja koji su se dešavali kroz dugu istoriju ovog grada. Inspiracija za ovogodišnju temu festivala Hospitable utopia je proistekla iz refleksije i sećanja na prethodne događaje koji su se dešavali kroz istoriju ovog dela Srbije, te bi umetnici uz podršku kustoskog tima Improper Walls iz Austrije pokušati da razjasne razne ideologije, utopije koje su ostavljale svoj trag a pritom dale neizmerni doprinos istorijskoj kompleksnosti kao i kulturnom nasleđu ovog dela Srbije. Otvarajući pitanja identiteta, stvarnih istina, političke korektnosti, kolektivnih fenomenologija, ali i aludirajući na probleme migranata, granica, indiferentnosti, umetnici će pokušati da reflektuju svoj umetnčki rad kroz prizmu navedenih slučajeva i fenomenologija.

Pripreme za Festival za umetnike je počela već pre tri meseca, kaže Vučićević.

-Plan je da umetnici tokom svog boravka od nekoliko dana osete prostor i da na osnovu tog iskustva implementiraju ideje kroz svoj medij u okviru prostora galerije „Reflektor“ pri tom razmišljajući o temi Festivala. I oni će u tome i uspeti što je za mene fenomenalno. Nisam mogao da zamislim da će za tako kratak period uspeti da oforme svoje ideje koje su konstruktivne, zanimljive, interesantne, a koje se tiču nekih istorijskih sekvenci sa ovog lokaliteta – kaže Vučićević.

Justina Špeirokaitė, članica žirija i kustoskinja Festivala o dosadašnjim utiscima boravka u Užicu, između ostalog je rekla:

-Bilo je veoma lepo ovde proteklih dana. Osetila sam gostoprimstvo ljudi dok smo posećivali stanovnike u gradu i obližnjem selu, tako da se i tematika ovogodišnjeg festivala reflektovala na to.

Da bi park u Krčagovu, ispred kasarne bio potpuno spreman i čist za večerašnje projekcije, danas je umetnicima pomagalo i oko dvadesetoro dece iz Užica

Festival je podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Užica i sponzora.