Pocetna Društvo Nova socijalna usluga biće nastavljena

Nova socijalna usluga biće nastavljena

616
0
Podelite

Iako se projekat, koji je finansiran od strane Švajcarske, završava, ipak će nova, a deveta usluga socijalne zaštite koja se sprovodi na nivou grada Užica – inkluzivno edukativni socio terapijski centar za pružanje usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom i decu kao i za članove njihovih porodica na teritoriji grada Užica, biti produžena do kraja godine. Za to je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,5 miliona dinara

U Užicu je održana završna konferencija projekta „Zajedno za privremenu tuđu negu za osobe sa invaliditetom“ koji se realizuje u okviru Programa „Podrška Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti Swiss PRO“.

Edin Bašić, asistent na programu, naveo je da je ukupna vrednost ovog projekta više od 15.000 dolara, u kojem je lokalna samouprava Užice učestvovala sa 1.800 dolara. Projekat je podrška partnerskom odnosu između lokalne samouprave Užice i udruženja koje se bavi pitanjima najranjivijih grupa.

-Direktni rezultati su pružanje velikog spektra usluga socijalne zaštite za najugroženije delove stanovništva kako u samom Užicu, tako u regionu. Ovo je primer dobre prakse kako po rezultatima tako po partnerskom odnosu koji je veoma bitan kao dodatni rezultat- naveo je Bašić.

Zahvalivši se svima koji su učestvovali u projektu, Slobodan Grbić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, naveo je da nije prvi put da grad Užice sarađuje sa UNOPS-om i Swiss PRO i da su te saradnje uvek bile kvalitetne, kao i ova čiji je konkretan rezultat nova usluga socijalne zaštite – inkluzivno edukativni socio terapijski centar za pružanje usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom i decu kao i za članove njihovih porodica na teritoriji grada Užica. Projekat traje godinu dana, završava se sredinom avgusta, ali prema rečima Grbića, Grad je obezbedio sredstva od 1,5 miliona dinara kako bi do kraja godine bilo nastavljeno pružanje ove usluge.

-Ovo je deveta, nova usluga socijalne zaštite i mogu da izrazim svoje zadovoljstvo da je grad Užice jedan od retkih koji ima toliki broj usluga socijalne zaštite koje se sprovode na nivou jedne lokalne samouprave. Ova usluga je prepoznata da je veoma bitna kada su naši korisnici u pitanju. Prednost je što od nje imaju benefite ne samo korisnici, već i članovi njihove porodice. Inače, svi korisnici imaju adekvatan tretman, imaju radionice, školu životnih veština, medicinski deo ove usluge je, takođe, veoma bitan, tretmani logopeda, fizioterapeuta. Na kraju godine imaćemo jasan presek o tome koliko su ljudi zainteresovani, koliki su benefiti. Ono što za sada mogu da kažem, jeste da su naši građani prihvatili ovu uslugu, jer im olakšava život na svakom koraku. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu uspeti da obezbedimo sredstva i da je nastavimo i da bude jedna od stalnih usluga socijalne zaštite koju sprovodimo na nivou Grada– rekao je Grbić.

Ovu novu uslugu sprovodi Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u prostoru koji se nalazi u Turici, u Ulici Dušana Popovića.