Pocetna Ekonomija Radiće se na dovođenju novih investitora

Radiće se na dovođenju novih investitora

708
0
Podelite

Važno je da se pravilno raspodeli i odredi ono što je najbitnije za grad, a to je dovođenje domaćih i stranih investitora zašta je potrebna infrastrukturno obezbeđena industrijska zona u koju bi oni mogli da dođu i da otvore firmu, izjavila je ministarka Anđelka Atanasković

Ministarka privrede Anđelka Atanasković sa saradnicima, posetila je danas Užice i tom prilikom razgovarala na zajedničkom sastanku sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević i gradskim rukovodstvom kao i sa potpredsednikom Privredne komore Srbije Radom LJubojevićem i predsednicom PKS Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga Anom Lapčević. Posle ovog sastanka, ministarka Atanasković susrela se sa predstavnicima užičkih kompanija.

Ministarka Anđelka Atanasković u izjavi za medije, podsetila je da je Ministarstvo privrede od 2015. do 2020. godine za Užice izdvojilo preko 230 miliona dinara bespovratnih sredstava, a u investicije preko 900 miliona dinara.

-To je znak koliko su privrednici bili agilni za kupovinu opreme, za dalji razvoj, što ne znači da treba stati, već treba i dalje raditi na tome- rekla je ministarka i istakla da će Užice i u narednom periodu imati podršku Ministarstva privrede. Užice spada u prvu grupu razvijenosti lokalnih samouprava u Srbiji što je znak da „Užice dobro radi“ pa je s druge strane malo u drugačijem položaju kada je u pitanju dobijanje podsticaja od Ministarstva jer su oni dosta manji u odnosu na devastirana područja u Republici.

-Važno je da se pravilno raspodeli i odredi ono što je najbitnije za grad, a to je dovođenje domaćih i stranih investitora zašta je potrebna infrastrukturno obezbeđena industtrijska zona u koju bi oni mogli da dođu i da otvore firmu. Upošljavanje 50, 100 i više radnika je odlično i mi na dovođenju investitora uporno radimo zajedno sa Vladom i predsednikom Aleksandrom Vučićem baš zato da nam omladina ovde radi, ostane i stvara porodicu – istakla je ministarka. Ona je između ostalog podsetila da su mala i srednja preduzeća motor privrede i zato je Ministarstvo privrede i projektovalo programe koji pomažu ovim preduzećima kroz podsticaje za razvoj i u kupovini opreme. Ministarstvo je, po njenim rečima, uvelo i novi program koji omogućava pomoć ženama preduzetnicima, ali i mladima.

Ana Lapčević, direktorka PKS Regionalne privredne komre Zlatiborskog upravnog okruga, izjavila je da se sa ministarkom Atanasković na sastanku u lokalnoj samoupravi razgovaralo o svim pitanjima značajnim za poslovanje privrednika Užica i ukazala na važnost i kvalitet direktnih razgovora privrednika i predstavnika resornih ministarstava.

-Prema podacima kojim raspolaže RPK Užice, najveći broj privrednika interesuje se upravo za podsticajna sredstva koja dodeljuje Ministarstvo privrede preko Fonda za razvoj, preko projekata. Ovo Ministarstvo je adresa sa koje dolazi najznačajnija finansijska podrška – rekla je Ana Lapčević i navela da je u prošloj godini najveći broj užičkih privrednika konkurisao za podsticajna sredstva za likvidnost u uslovima kovida, ali, tradicionalno, veliko je interesovanje i za podsticajna sredstva za nabavku opreme.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević najpre se zahvalila Ministarstvu privrede koje nekoliko godina unazad izdvaja značajna sredstva za grad Užice, a takva praksa je nastavljena i u ovoj godini tako što je opredelilo 19 miliona dinara za rekonstrukciju Ulice Dimitrija Tucovića i za izgradnju kišne kanalizacije koja je u toku. Gradonačelnica je zatim ukazala da grad Užice pripada razvijenim lokalnim samoupravama u Srbiji jer metalska industrija dobro posluje kao i velika privredna društva, kao što su Valjaonica bakra, „Impol Seval“, „Prvi partizan“, užički „Putevi“, „Jedinstvo“. Mala i srednja preduzeća su sačuvana tokom proteklog perioda kada je pandemija virusa korona nametnula svoja pravila, zahvaljujući podršci države kroz paket mera podrške. Rukovodeći se time i grad Užice je, po rečima gradonačelnice, u skladu sa svojim mogućnostima pomogao ugostiteljima, turističkim agencijama, brzo je reagovao kada je dovedeno u pitanje rad Dečijeg odmarališta „Golija“. Dr Jelena Raković Radivojević, podsetila je i na podsticaje koje grad Užice daje u samozapošljavanju, kao i na učešće u programima javnih radova.

-Posebno želim da istaknem veliki doprinos Vlade Republike Srbije i resornih ministarstva u razvoju saobraćajne infrastrukture ne samo na području grada Užica, već i čitavog Zlatiborskog okruga bez koje nema i daljeg razvoja privrede. Ona je veoma značajna za dovođenje novih investitora – istakla je gradonačelnica i ukazala na veliki značaj autoputa Preljina – Požega koji će do kraja godine doći nadomak Užica, zatim značaj budućih deonioca autoputa Požega-Kotroman, Požega-Boljare koje će povezati Užice i Okrug sa Republikom Srpskom, sa BiH, sa Crnom Gorom.

Gradonačelnica je izjavila da je dobila i obećanje ministarke da će Užice u narednom periodu zajedno sa Vladom Republike Srbije, sa Ministarstvom privrede i drugim ministarstvima raditi na dovođenju novih, domaćih i stranih investitora i tako uposliti mlade ljude.

-Za nas je izuzetno važna revitalizacija aerodroma „Ponikve“. Država je ove godine uložola 300 miliona dinara za rekonstrukciju piste. Aerodrom nam je važan ne samo za civilni saobraćaj i ne samo da iskoristimo sve naše turističke potencijale, već nam je bitan i za kargo saobraćaj, za brz promet robe – istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.