Pocetna Kultura Neka uvek bude u znaku ljubavi

Neka uvek bude u znaku ljubavi

945
0
Podelite

Na ovogodišnjem Međunarodnom dečijem festivalu folklora „Licidersko srce“ koji traje od 15. do 19 avgusta očekuje se 23 ansambala sa oko 700 dece i mladih iz devet zemalja, računajući i zemlju domaćina, Srbiju (Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Egipta, Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije, Republike Srpske – BiH i Srbije). Festival predstavlja jednu od najvećih folklornih dečijih manifestacija, međunarodnih, prekograničnih, u čitavom ovom delu Evrope, istakla je Ivana Cvetković

Pored Užica, festival će se održavati i na Zlatiboru i u Višegradu. Manifestacija se realizuje u organizaciji užičkog Udruženja građana „ERA“, dok je pokrovitelj festivala, kao i prethodnih godina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od ove godine, među značajnim suorganizatorima je i Ministarstvo spoljnih poslova-Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
Užice je od prvog dana uz festival, a gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, zahvalivši se svima koji ga godinama podržavaju, između ostalog je rekla:

-Festival je svojevrsna promocija folklorne baštine naroda sa različitih područja i prilika da se razmene iskustva i steknu nova prijateljstva. Zbližavanje mladih ljudi koji poštuju tradiciju i svoju i drugih naroda, prava je vrednost ovog festivala. Užičani se trude da budu dobri domaćini, tradicionalno gostoljubivi i da upoznaju učesnike festivala sa kulturno-istorijskim nasleđem kao i svim turističkim potencijalima našeg grada. Grad Užice i čitava Srbija ponosni su na ovu manifestaciju i ono što je naša zajednička obaveza je da on traje i da uvek bude u funkciji ljubavi upravo onoga što simboliše i kolač u obliku srca po kojem festival i nosi ime- „Licidersko srce“.

ARHIVA

Ivana Cvetković, u ime organizatora, podsetila je da je za protekle godine od kada festival traje, na njemu učestvovalo oko 10.000 dece od 10 do 16 godina iz 40 zemalja. Prošle godine je zbog pandemije održan onlajn.

-Ovogodišnji festival održaćemo onako kako treba, uživo i vratiti deci osmeh na lice- istakla je Ivana i zahvalivši se svim sponzorima, navela da su organizatori preduzeli sve potrebne mere kako bi rizici za širenje virusa korona bili potpuno smanjeni.

-Deca dolaze zdrava, a mi se kao organizatori moramo potruditi da tako i ostane. Zato molim publiku da interakciju sa učesnicima smanji na najmanju moguću meru- rekla je Ivana.

Tokom festivala planirani su i brojni sadržaji, a na dan otvaranja Željko Vasić poklanja koncert na Trgu partizana u Užicu, najavio je Pavle Paunović, član Organizacionog odbora. Osim festivalskih koncerata na Trgu partizana, Kraljevom trgu na Zlatiboru i u Višegradu, planirane su i folklorne igraonice, ekološka radionica „Licidersko srce prirodi“, vožnja učesnika festivala „Gold gondolom“, a tradicionalna humanitarna akcija „Licidersko srce“ deci namenjena je Odeljenju neonatologije u Opštoj bolnici Užice.

ARHIVA

U izložbenom prostoru užičkog Narodnog muzeja, Jokanovića kući, biće priređena izložba narodnih nošnji svih učesnika festivala kao i nošnje iz užičkog kraja. Prema rečima Slavice Stefanović, direktorke Narodnog muzeja koji je od prvog dana uz festival, svi objekti ove znamenite užičke ustanove kulture biće tokom festivala otvoreni za posetioce, a ulaz je besplatan.

-Naš grad živi za ovu manifestaciju, želim da ona nastavi da traje i da živi duže od nas samih-istakla je Slavica Stefanović.