Pocetna Društvo Novi poziv za energetsku efikasnost na kućama i stanovima

Novi poziv za energetsku efikasnost na kućama i stanovima

1795
0
Podelite

Grad Užice objavio je javni poziv za subvencionisanje mera energetske efikasnosti na kućama u četvrtoj zoni i  za stanove u stambenim zgradama na području grada. Vlasnici porodičnih kuća mogu konkurisati za termičku izolaciju, stolariju i kotlove na gas, a za stanove u stambenim zgradama samo za stolariju. Za ovu namenu ukupno je opredeljeno 18 miliona dinara od kojih je devet miliona od Ministarstva rudarstva i energetike i još toliko iz gradskog budžeta. Javni poziv za vlasnike kuća i stanova raspisan je do 6.septembra.

– Za nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova porodičnih kuća u četvrtoj zoni po poreskom rešenju planirano je 2,4 miliona dinara, za ugradnju stolarije 3,1 milion dinara i za kotlove na gas 3,5 miliona dinara.  Vlasnici stanova u stambenim zgradama mogu da konkurišu za nabavku stolarije i za to je izdvojeno devet miliona dinara- rekla je Nada Jovićić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ovaj konkurs razlikuje se od prethodnog koji je raspisao Grad jer građani ovog puta treba da izaberu izvođača radova koji je na listi izabranih privrednih subjekata Grada Užica. Lista izvođača radova nalazi se na sajtu Grada kao i dokumentacija koju građani preuzimaju  u okviru javnog poziva.

–  Javnim pozivom je planirano da sve radove privredni subjekti na izabranim objektima izvrše do 15. novembra ove godine. Pravo da konkurišu za subvencije, imaju kao i do sada, svi građani koji su izvršili legalizaciju svojih objekata, platili zaostale poreske obaveze, da su vlasnici tog objekta i da u istom žive-objasnila je Jovičić.

U četvrtu zonu stanovanja po poreskom rešenju spadaju sva sela na teritoriji grada Užica i deo Gradske opštine Sevojno. Visina povraćaja sredstava po objektu je 120 hiljada dinara za termoizolaciju, 80 hiljada za stolariju u porodičnim kućama i stanovima, kao i 70 hiljada dinara za kotlove na gas. Jovičić je dodala i da svaki vlasnik stana pojedinačno konkuriše, a ne u okviru stambene zajednice.

Svi zainteresovani za javni poziv informacije mogu dobiti preko mejl adrese, telefona 031 592 421 ili lično u Odeljenju za zaštitu životne sredine.