Pocetna Društvo Vatrogasna vozila iz donacije tri godine bez registracije

Vatrogasna vozila iz donacije tri godine bez registracije

2394
0
Podelite

Priča o registraciji četiri vatrogasna vozila koja su donacija DVD Užice i DVD Kadinjača priča je o našoj birokratiji. Novinari su pre nekoliko godina zabeležili poklon slovenačkih kolega užičkim, ali od tada do danas ona nisu izašla iz kruga Vatrogasnog doma. Razlog – Agencija za bezbednost saobraćaja ne dozvoljava njihovu registraciju mada su prošla sve kontrolne preglede, dok je za mnogo istrošenija protivpožarna vozila Sektora za vanredne situacije  to moguće      

 Dobrovoljno – vatrogasno društvo Užice od 2018. godine ne može da registruje vozila koja su im kao donaciju poklonile kolege iz Slovenije zbog zabrane od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.

– Dobili smo pre tri godine određen broj vozila od bratskog grada Ljutomera i od Maribora. Tri godine ne možemo da registrujemo vozila  zbog izostanka saglasnosti Agencije. Prošli smo carinu, sa papirima i donacija je dozvoljena. Međutim, ne možemo da ih registrujemo zato što nemaju ABS i euro 3, a 70 odsto registrovanih vatrogasnih vozila nema to, ali se ipak registruju – priča Radosav Bošković, predsednik DVD Užice.  Vozila su očuvana  i u dobrom su stanju. Dobijene su i dve cisterne, jedna aluminijumska, a druga prohromska   za vodu za piće u koju staje 7000 litara, posebno na ovoj žegi dragocene tečnosti. Sedam tona vode za piće može da podmiri dve-tri kuće, procenjuju naši sagovornici.  Bošković podseća da se u gradu dosta puta događalo da su cisterne za vodu potrebne i da je šteta da poklonjene stoje iza Vatrogasnog doma. Cisterne  bi bile korisne našim selima, kada vode nestane u rezervoarima  i DVD bi i na ovaj način moglo da pomogne stanovništvu, posebno jer se predviđa još mnogo dana sa tropskim temperaturama.

-Zbog procedure – oprema stoji. Naši prijatelji iz bratskog Ljutomera platili su cisternu 12.000 evra, a drugo vozilo 8000 evra.  Sva vozila stoje i velika su vrednost, posebno kada bukne požar.. Tehničko vozilo, kamion preško je 19.000 kilometara i ono stoji iza Vatrogasnog doma. Međutim, ne može ništa da se uradi – pripoveda Bošković i podseća na brojne uzvratne posete Užičana slovenačkim DVD vatrogascima koji posebno vole užički kraj i njegove lepote.  Pre mesec dana bilo ih je 46  iz Slovenije koji su došli na  izlet, a kasnije otišli na Drinsku regatu.

Slavoljub Vasić, predsednik DVD Kadinjača ističe pomoć kolega iz Ljutomera  od osnivanja ovog društva. Bila su to zaštitna odela, kacige, izolacioni aparati i kasnije vatrogasno vozilo  koje je stacionirano u blizini spomen-kompleksa Kadinjača. Nažalost, zbog izostanka registracije nije u funkciji, a mnogo bi moglo da pomogne.

– Dobili smo “navalno” vozilo (vozilo koje ima korpu sa prihvat vode)  koje je jako dobro, poseduje opremu za gašenje i pumpu   za uzimanje vode iz bazena i drugih izvora. Ova vozila se ne izuzimaju iz normi koja važe za ostala prilikom uvoza i mora imati euro 3. To je “Opel blic” koji je prešao samo 23.000 kilometara, u odličnom stanju,  prošao u Sloveniji tehnički pregled i registrovan. Prešao carinu i tada je sve bilo u redu. Međutim, problem je sa Agencijom i propisima koji su doneti. Na carini je sve prošlo kako treba i niko nije pravio problem.– kaže Vasić i dodaje da je kontrolni pregled u AMSS prošao kako treba. On dodaje da su vatrogasna vozila svrstana u nivo polovnih putničkih automobila koji se uvoze i naglašava da su. operativna vozila jako važna za doborovoljna vatrogasna društva, čije ljudstvo Sektor za vanredne situacije sve više angažuju na gašenju požara. Naši sagovornici apeluju na nadležne da  što pre registruju njihova četiri vatrogasna vozila. U jedinicama ove namene postoje vozila koja su u mnogo više istrošena i predviđena za preraspodelu DVD u odnosu na slovenačku iz donacije koja čami ispod nadvožnjaka u Užicu skoro četiri godine.

Za mesec dana gasili 11 požara

– Dobrovoljno – vantrogasno društvo Kadinjača osnovano je 2016. godina i ima 80 članova, operativnu jedinicu od 10 ljudi i devet u rezervi  U proteklih 40 dana na osnovu angažovanja od strane Sektora učestvovali smo u 11 akcija gašenja požara i to velikih Rutoši, Mokra Gora,  Zlatibor, Zaovine i manjih požar iznad škole u Volujcu, dva na Kadinjači i drugim lokacijama koje su samostalno gasili.  Oprema iz Slovenije – naprtnjače i drugo jako nam je pomogla i apelujemo na pomoć oko registracije vatrogasnog vozila – kaže Slavoljub Vasić, predsednik DVD Kadinjača.