Pocetna Arilje Padavine poboljšale hidrološku situaciju na Rzavu

Padavine poboljšale hidrološku situaciju na Rzavu

377
0
Podelite

Kiša koja je padala na teritoriji Zapadne Srbije konačno je poboljšala hidrološku situaciju na sistemu Rzav, sa kog se vodom snabdeva pet loklanih samouprava u kojima je usled suše i nestašice vode uvedena vanredna situacija. Padavine su uslovile porast vodostaja ove reke, pa je fabrika vode u Arilju u stanju da distribuira 560 litara u sekundi, u odnosu na prethodnih 380 litara.

„Padavine su uticale na vodostaj Rzava, tako da već danas imamo 200 sekundnih litara vode više u odnosu na juče. Primera radi, juče je na vodozahvatu bilo 380 litara a danas već 550. To se odrazilo i na količinu vode koju distribuiramo do potrošača. Čačak je juče imao 203, a danas 300 litara, Požegi idfe 84, Arilju 42, Lučanima 60 i Gornjem Milanovcu 70“, rekao je za RINU Zoran Barać direktor JP „Rzav“.

Nakon što se voda distribuira do lokanih samouprava, o njenoj daljoj raspodeli i eventualnoj promeni plana restrikcija odlučuju lokalna javna preduzeća.

„Nikad se željnije nije iščekivala kiša u našem kraju. Ukoliko se padavine nastave kako je to i najvljeno steći će se uslovi da umanjimo restrikcije vode u najugroženijim delovima. To bi značilo da će visinska sela dobiti vodu na nekoliko sati dnevno. Reagovaćemo u skladu sa situacijom i vremenskim prilikama, za koje se nadamo da će konačno rešiti problem dugotrajne suše koja nas je zadesila“, izjavio je Predrag Maslar.

Usled nestašice vode vanredna situacija je i dalje na snazi u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Požegi i Lučanima.

Ostavite odgovor