Pocetna Društvo Rotari klub donirao dronove školama

Rotari klub donirao dronove školama

413
0
Podelite

Rotari klubovi u Srbiji, u okviru akcije „Za lepšu školu“ koju sprovode uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donirali su devet bespilotnih letelica, dronova, osnovnim školama u Užicu. Donacija će, kako je objašnjeno, osnovcima olakšati učenje programskih jezika Skreč i Pajton, što je predviđeno nastavnim planom i programom informatike i računarstva za peti i šesti razred.

U ime Grada na donaciji ukupno devet dronova za užičke osnovne škole, kao i opremi koja je nedavno donirana Predškolskoj ustanovi Užice zahvalio se Ratko Trmčić član Gradskog veća.

“Svima je poznato da u poslednjih nekoliko godina Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ulaže mnogo u digitalizaciju u vaspitno obrazovnom sistemu, pa je tako u programu za učenike prvog i drugog razreda predmet “Digitalni svet “, dok je informatika obavezan predmet od petog razreda. Upravo na časovima informatike učenici će korisiti dronove koje su škole dobile, zahvaljujući Rotari klubovima.”

Zorica Jestrović guverner Distrikta Srbija i Crna Gora istakla je da Rotari internacionala kao najveća međunarodna humanitarna organizacija ima za cilj pružanje podrške u situacijama gde je to potrebno.

“Sada smo procenili da su dronovi ono što je neophodno u nastavnom procesu pa smo uz podršku Ministarstva prosvete i loklanih samouprava obezbedili 670 bespilotnih letelica za učenje programa skreč i pajton na časovima informatike i računarstva.

“Zadovoljni smo danas što će sve užičke osnovne škole dobiti po jedan dron, kao osnovno sredstvo i alat koji će moći da koriste kako bi u praksi naučili ono što su učili kroz teoriju. Takođe uz podršku resornog ministarstva i lokalne samoprave donirali smo mobilni nameštaj i IKT opremu Predškolskoj ustanovi Užice. Ovo nije kraj, mi ćemo sigurno nastaviti dalje sa doniranjem opreme i nadamo se da je ovo samo početak veoma uspešne saradnje”.

Radmila Popović Nikitović iz Rotari kluba Užice podsetila je da su njegovi članovi  učestvovali i u izgradnji puta kanjonom Đetinje, kao i da su pre tri godine donirali 56 kompjutera sa pratećom opremom za sve osnovne škole u Užicu. Takođe, kako je istakla tu je i niz drugih aktivnosti poput priredbi i pozorišnih predstava sa ciljem prikupljanja sredstava za učešće u humanitarnim akcijama.

Projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Nosilac projekta je Rotari klub Sremska Mitrovica.

Ostavite odgovor