Pocetna Društvo Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti

Obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti

497
0
Podelite

Užice ove godine Evropsku nedelju mobilnosti obeležava brojnijim aktivnostima nego prošle godine

Grad Užice obeležiće Evropsku nedelju mobilnosti koja počinje danas, 16. a završava se 22. septembra. Tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život“ sa sloganom: „Krećimo se održivo, ostanimo zdravo“. Osnivač i pokrovitelj Evropske nedelje mobilnosti u koju je prošle godine bilo uključeno 3.000 gradova u 50 zemalja širom sveta, je od 2002. godine Evropska komisija.

Cilj je zaštita životne sredine naročito u gradovima favorizovanjem nemotorizovanih sistema prevoza umesto aktuelnih prevoznih sredstava koja koriste fosilna goriva, najavio je Slobodan Šiljković, član Gradskog veća. On je predstavio aktivnosti koje su ove, u odnosu na prošlu godinu u Užicu planirane u većem obimu. Koliko će one biti uspešno sprovedene tokom ovih sedam dana, umnogome će zavisiti od epidemijske situacije i od vremenskih prilika.

Za danas je planirano anketiranje građana preko društvenih mreža, sutra, organizovanje radionica na otvorenom u okviru vrtića i osnovnih škola, a trećeg dana, subota, 18. septembar, Grad Užice će u saradnji sa BK „Era“ promovisati biciklizam.
-Biciklisti će sa gradske plaže u 11 časova krenuti tarasom do Staparske banje. Pozivamo zainteresovane da se priključe ovoj akciji i da pokažemo da je kretanje biciklom veoma zdravo. Osim toga, obezbeđeni su i prigodni pokloni za učesnike od strane Agencije za bezbednost saobraćaja – naveo je Šiljković.
Prema rečima Šiljkovića u nedelju će biti priređene izložbe dečijih radova, ali i promovisanje zelene staze, lifta RFZO, staze Medicinske škole. U zavisnosti od situacije, moguće je da sve ove aktivnosti budu spojene sa onima koje su planirane za ponedeljak kada će biti promovisan novi javni gradski saobraćaj i ekološka goriva – CNG – komprimovani prirodni gas. Šiljković je najavio da će 28. oktobra, ako sve bude kako treba, biti izabran novi prevoznik u javnom gradskom prevozu i koji će prema koncesionom aktu javnog privatnog partnerstva morati da koristi u svojim autobusima komprimovani prirodni gas.

 

Za šesti dan Evropske nedelje planirano je promovisanje bezbednosti u saobraćaju na poligonu OŠ u Sevojnu koji je prošle godine izgrađen za ove namene i predavanja o bezbednosti biciklista u saobraćaju. Sedmog dana gradsko rukovodstvo doći će peške na posao čime će poručiti građanima da je potrebno da što više pešače. Tog dana trebalo bi da bude doneta i trajna mera zabrane kretanja saobraćaja jednom ulicom u gradu.
-Međutim, znate da mi u našem gradu moramo da koristimo sve saobraćajnice i ulice. Ipak ćemo toga dana zatvoriti za saobraćaj jednu ulicu duže nego što je to uobičajeno – naveo je Šiljković.