Pocetna Društvo Promocija ruralnog turizma

Promocija ruralnog turizma

843
0
Podelite

U cilju promovisanja ruralnog turizma, Turistička organizacija Užica je u saradnji sa seoskim turističkim domaćinstvom „Šebovina“ na Jelovoj Gori, u mesnoj zajednici Gostinica, zaseok Starčevići, organizovala je u četvrtak, 23. septembra, promociju tradicionalne gastronomije našeg kraja pod nazivom „Kuhinja moje mame – Šebovina“.

Na ovaj način počelo je i obeležavanje Svetskog dana turizma, 27. septembar. Promoteri ove aktivnosti bili su gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i poznati užički muzičar Dejan Petrović. Oni su sa vlasnikom domaćinstva „Šebovina“ Gvozdenom Starčevićem i njegovom majkom Dobrinkom pripremali na tradicionalan način pitu sa sirom i vanilice koje su nezaobilazni na tradicionalnoj trpezi ovog kraja. Program „Kuhinja moje mame – Šebovina“ u narednom periodu biće realizovan kao sastavni deo ponude domaćinstva, a trodnevna škola tradicionalne gastronomije biće organizovana četiri puta godišnje u ovom turističkom domaćinstvu.

Danijela Arsić Đorđević, direktorka TO Užice, rekla je ovom prilikom, da je cilj programa „Kuhinja moje mame – Šebovina“, da po ugledu na trendove svetskih trističkih destinacija ruralnog turizma, pre svega u Italiji i Francuskoj, budu promovisana užička turistička domaćinstva i tradicionalni proizvodi kao što su ovog puta pripremana dva tipična proizvoda užičkog kraja, pita i vanilice.


-Ovo je samo jedan u nizu načina promovisanja ne samo TO Užice, nego i svega onoga šta se dešava u našem kraju a u cilju je razvoja turizma, pre svega, ruralnog turizma. Opredelili smo se da ove aktivnosti počnemo u okviru obeležavanja Svetskog dana turizma, 27. septembar, a u saradnji sa resornim Ministarstvom. Na sam taj dan, u ponedeljak, ulazak u Potpećku pećinu biće slobodan i to će biti još jedan naš doprinos obeležavanju Svetskog dana turizma. Osim toga, TO Užice aktivno će učestvovati na turističkom forumu na Srebrnom jezeru na kojem će se okupiti lokalne turističke organizacije, a sve pod kapom TO Srbija – rekla je Danijela Arsić Đorđević.
„Šebovina“ je raj

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević bila je promoterka u „Kuhinji moje mame- Šebovina“ i sa Gvozdenom je pripremala vanilice.
-Zadovoljstvo mi je da boravim u domaćinstvu Starčević koje je od ovog mesta napravila pravi raj. To su mladi, obrazovani ljudi koji su izabrali selo kao mesto za razvoj svog posla. Njihov program „Kuhinja moje mame“ sigurno će poslužiti kao jedan dobar primer seoskim domaćinstvima ne samo u našem kraju već i u čitavoj Srbiji. Došli smo ovde jer smo prepoznali mlade, kvalitetne ljude koji se na pravi način bave svojim poslom i želimo da u narednom periodu, kako njima, tako i svima ostalima koji se bave seoskim turizmom, pomognemo. Na nama je da negujemo naša sela, jer bez zdravog sela nema ni napretka. Svako selo u našem okruženju ima neke svoje specifičnosti pa i Jelova Gora koja je poznata po borovnici, bogatoj šumi. Gledaćemo da u narednom periodu prepoznatljivosti svih naših sela i potencijala unapređujemo i negujemo. Na nama je da radimo na tome da komunalnu i putnu infrastrukturu poboljšamo, a na njima je da svoje ideje sprovedu u delo – istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Dejan Petrović, užički proslavljenji muzičar, majstor trube, pokazao se i kao vešt kulinar. Ovom prilikom je sa Gvozdenovom majkom Dobrinkom pripremao pitu.
-Rođen sam na selu i poštujem i cenim ljude koji se opredele da razvijaju selo, jer bez jakog sela nema ni jake države – rekao je Dejan i naveo da voli kuhinju i da sprema jela.
-Bilo čega da se dohvatim od naših tradicionalnih jela iz našeg kraja, tu sam ekspert – istakao je Dejan podsetivši da je osnovnu školu završio na Čakovini i apelovao na predstavnike Gradske uprave i resorno Ministarstvo da ulože napor i da renoviraju ovu školu što će svakako najviše obradovati decu.
Šeboj
Turističko domaćinstvo „Šebovina“ nalazi se u Gostinici, 13 kilometara od Užica, na nadmorskoj visini od 900 metara. Pogled puca na sve strane, kada je lepo vreme, jasno se vidi Kablar i Ovčar, Subjel, Divčibare, Javor i Mučanj, Zlatibor, Golija. Raspolaže sa 17 kategorisanih ležajeva u pet stambenih objekata, ima centralni restoran za goste na pansionu, otvoreni bazen, „rusku banju“, saunu, đakuzi, dečije igralište, teren za sankanje, a sve na površini od oko dva hektara. Domaćinstvo se bavi plasteničkom proizvodnjom povrća, poseduje i zasade malina i kupina, ovce, svinje, kokoške, tako da sve što je potrebno za pripremu hrane u kuhinji restorana, potiče sa imanja „Šebovine“, dok se manje, nedostajuće količine jaja i mesa nabavljaju od obližnjih domaćinstava. „Šebovina“ je puna cveća, pa i šeboja po kojem su svi muški članovi loze Starčevića dobili nadimak, a domaćinstvo ime.
Prema rečima Gvozdena Starčevića prva ideja o nastanku „Šebovine“ potekla je pre 14 godina i tada su počele i aktivnosti na njegovom stvaranju, zapravo, postavljene su prve tri drvene kuće koje su iz perioda pre Prvog svetskog rata, a prenete iz Tubića. Kasnije ih je malo prepravio i reparirao. Jedna je doneta iz Rutoša kod Nove Varoši i iz 1936. je godine, dok su ostale dve kuće iz šezdesetih godina-nekadašnji mlekar i stambena jedinica Gvozdenove bake u kojoj mu se rodio otac Vidoje. „Ruska banja“ doterana je iz Rusije. Gvozden je sam radio na stvaranju svog turističkog domaćinstva, bez ičije pomoći koju nije ni tražio, zato je sve išlo sporo, pa je prve goste zvanično primio tek za ovogodišnje prvomajske i vaskršnje praznike i od tada kapaciteti su skoro uvek popunjeni.
-Moram da se zahvalim svojoj porodici na podršci, jer bez nje, ni „Šebovine“ ne bi bilo. Moji roditelji su se vratili na selo, ja radim u Užicu, ali slobodno vreme provodim ovde tako da sam se na neki drugi način i ja vratio na selo-ističe Gvozden i dodaje:
-U sve ovo najviše je uloženo mog rada. Sve kuće sam ja sklapao, a onda majstori samo dođu da urade krov– navodi Gvozden Starčević, po zanimanju carinski agent koji u Užicu ima svoje privatno preduzeće. Supruga Dragana je do pre četiri meseca radila u banci i sada se potpuno posvetila „Šebovini“. Majka Dobrinka je najviše zadužena za kuhinju, a otac Vidoje održava zasade voća i povrća i stoku. Trenutno je najznačajniji zadatak da se prilazni put asfaltira, a Gvozden očekuje da će i od toga biti nešto s obzirom i na diskretno obećanje gradonačelnice Užica.


Od prvomajskih praznika pa do danas domaćih gostiju je bilo dosta, naročito letos „Šebovina“ je radila punim kapacitetom. To su uglavnom bile porodice. Mnogi gosti se ponovo vraćaju što je, kako kaže Gvozden, veoma dragoceno.
-Imamo rezervacije za Novu godinu, a nadam se da će biti zainteresovanih i za Božić i dečiji zimski raspust- kaže Starčević.

Majka Dobrinka
Dobrinka Starčević poznata je ne samo po svojoj kuhinji, već i po tome što šije i veze kravate i zanimljive, dekorativne srpske kape, šajkače.Materijal je isključivo prirodni, pamuk i svila. Kaže, svega toga može mnogo da proda. Najviše radi tokom zime kada su joj manje obaveze u domaćinstvu.