Pocetna Društvo Ugovori za sufinansiranje solarnih panela

Ugovori za sufinansiranje solarnih panela

485
0
Podelite

Užice je jedan od 37 gradova i opština kome je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, uručila ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva.

Ona je rekla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

„Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela doprineti nacionalnim ciljevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlja životne sredine.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze“, istakla je ona.

Mihajlovićeva je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.

Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci. Od toga 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Ukupno u ovaj program država i 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.

Ostavite odgovor