Pocetna Društvo Akreditovana laboratorija

Akreditovana laboratorija

654
0
Podelite

– Važno je istaći da smo prva akreditovana laboratorija iz oblasti ispitivanja zemljišta na četiri okruga: Zlatiborskom, Moravičkom, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu – navodi direktor PSSS Užice Ljubodrag Pantelić

Zemljište je neobnovljiv resur i neprocenjivo prirodno blago.Zato je od velikog značaja da svako od nas učini sve što može da ga ne uništava i ne degradira. Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih resursa u proizvodnji hrane, ali se na našim prostorima samo delimično pravilno iskorišćava, a najvećim delom zastupljeno je stihijski nepravilno đubrenje bez ikakvih analiza („iskustveno đubrenje“). Takvim načinom korišćenja đubriva ne samo da se postižu loši rezultati u poljoprivrednoj proizvodnji već je zemljište podložno degradiranju i zagađenju. To dovodi do smanjenja sposobnosi zemljišta da izvrši svoju ulogu kao sredina za gajenje biljaka, kao regulator vodnog režima i kao filter značajan za očuvanje životne sredine. Manji prinosi u proizvodnji daju manje finansijske rezultate čime finansijska moć pojedinca i društva slabi.

Da bi se svi postavljni ciljeve očuvanja plodnosti zemljišta ispunili neophodno je imati laboratoriju koja će tačno odrediti šta zemljištu nedostaje i šta je u višku.

Retka su idealna zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju, u većini slučajeva zemljištima su siromašna u određenim hranljivim materijama pa ih treba nadomestiti. Iz tih razloga je naša služba opremljena laboratorijom koja može veliki broj tih zahteva da ispuni. Laboratorija Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice postoji već duži niz godina, ali u zadnje dve godine je učinjen napor za njeno opremanje i osposobljavanje za  usklađivanje sa zahtevima međunarodnog standarda ISO /IEC 17025:2017 u cilju izvršenja takvih zadataka. Potvrda tih aktivnosti jeste izvršena akreditacija što podrazumeva dobijanje rezultata kao i kod ostalih akreditovanih laboratorija za ispitivanje zemljišta u zemlji i inostranstvu, a da bi se to postiglo vrši se obavezno međulaboratorijsko ispitivanje. Važno je istaći da smo prva akreditovana laboratorija iz oblasti ispitivanja zemljišta na četiri okruga: Zlatiborskom, Moravičkom, Kolubarskom i Mačvanskom okrugu.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstava i vodoprivrede Republike Srbije svojim rešenjem nam je odobrilo da možemo vršiti ispitivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Ako proizvođač izvrši analizu zemljišta u akreditovanoj laboratoriji i postupa po preporuci iz rezultata analize veliki je garant da će uspeti u svojoj proizvodnji.

Redovna analiza zemljišta je značajna ne samo za voćarsku, već i za ratarsku i povrtarsku proizvodnju. Gajene kulture adekvatno obezbeđene hranivima bolje podnose stresne uslove, otpornije su na bolesti i štetočine, a bolje podnose mraz i sušu nego one koje
nisu. Adekvatno ishranjene biljke lakše se regenerišu nakon povreda, košenja, mraza ili napada bolesti i štetočina. Pravovremenom primenom preporučene vrste i količine hraniva će se omogućiti biljci kontinuiran rast i razvoj, time će proizvođač
smanjiti troškove repromaterijala i postići bolje finansijske rezultate za svoje poljoprivredno gazdinstvo. Zakonska obaveza proizvođača je da se najmanje jednom u četiri godine vrši hemijska analiza zemljišta, pored toga subvencije na lokalnom i nacionalnom nivou biće mu dostupne. Akreditovana laboratorija vrši sledeće analize:
1. pH u H 2 O i pH u KCl
2. Sadržaj kalcijuma
3. Sadržaj humusa
5. Sadržaj azota
6. Sadržaj fosfora
7. Sadrtžaj kalijuma
8. Sadržaj vlage u zemljištu

Značaj pravilnog uzimanja uzoraka zemljišta za analizu?

Za tačnost analize zemljišta od velikog značaja je vreme i način uzimanja uzoraka na terenu. Savetodavci naše službe redovno vrše edukaciju proizvođača na koji način i u koje vreme se može izvršiti pravilno uzorkovanje zemljišta za hemijsku analizu. Po izvršenoj analizi vrši se obrada podataka na osnovu koje se sačinjava preporuka i predlažu količine oplemenjivača poljoprivrednog zemljišta, upotreba organskih materija (stajnjaka i dr.) i mineralnih materija (NPK), količine i vreme primena.

Naša preporuka je da se ispitivanje zemljišta radi u akreditovanim laboratorijama, prvensteno zbog tačnosti ispitivanja, a na proizvođačima je izbor gde će to izvršiti.

Dipl.ing. Ljubodrag Pantelić