Pocetna Društvo “Biblioteka za sve”

“Biblioteka za sve”

603
0
Podelite

Narodna biblioteka Užice nabavila je namensko vozilo za dostavu knjiga osobama sa invaliditetom i korisnicima u seoskim područjima, a zahvaljujući sredstvima iz oportuniteta Ministarstva pravde. Ovim automobilom prve knjige stigle su u sredu, 8. decembra, u OŠ “Bogosav Janković” u Kremnima. Mogućnost da se na ovaj način upoznaju sa bibliotečkom građom imaće u narednom periodu učenici i meštani i ostalih seoskih mesnih zajednica.

Dušica Murić direktorka Narodne biblioteke Užice podseća da je na konkursu Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja za projekat “Biblioteka za sve” užička biblioteka dobila sredstva u iznosu od 1.857.590 dinara za nabavku namenskog automobila, dok je ostatak sredstava u iznosu od 280.000 dinara obezbedio Grad.

-Ovaj projekat je za nas značajan iz više razloga. Narodna biblioteka Užice je matična biblioteka za sve biblioteke Zlatiborskog okruga, kako javne tako i školske, kojih je na kraju 2020. godine bilo 85. Do sada nismo imali sopstveno vozilo i nabavkom ovog automobila bibliotečke usluge će biti dostupnije osobama sa invaliditetom i osobama koje žive u seoskim područjima, efikasnije ćemo obavljati matične funkcije. Nabavkom vozila otvaraju se i mogućnosti za razvoj novih usluga. Jedna od njih je upravo ova danas u OŠ “Bogosav Janković” u Kremnima, a to je dostava knjiga u udaljena područja – rekla je Dušica Murić.

Ratko Trmčić član Gradskog veća istakao je da su ovakvi projekti od velikog značaja i istakao:

-Ovo je prilika da se putem ovog projekta uključe i svi ostali meštani da koriste knjige, a učenici mogu da prošire svoj knjižni fond i da čitaju ne samo knjige namenjene za lektiru, već da u dogovoru sa bibliotekom koriste i ostali fond. Nadamo se da ćemo u budućnosti obići sve seoske škole i na isti način podržati i ohrabriti učenike da što više čitaju knjige.

Direktorka OŠ “Bogosav Janković” Olivera Misailović zahvalila se na poseti i istakla da je saradnja škole sa bibliotekom duga i tradicionalna. Naročito je naglasila da je veoma važno da se i radionice kakva je danas održana u ovoj školi nastave i u narednom periodu.
Svi učenici škole u Kremnima dobili su besplatne članske karte, kao i informacije o korišćenju bibliotečke građe.

Kako su najavili iz Narodne biblioteke Užice u kreativnoj radionici i novim knjigama uskoro će uživati i učenici škole u Mokroj Gori.