Pocetna Društvo Počast Dimitriju Tucoviću

Počast Dimitriju Tucoviću

1000
0
Podelite

Povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke predstavnici Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” položili su venac na spomen bistu Dimitrija Tucovića (1883-1914) u malom parku i odali poštu borcu za socijalnu pravdu i građanske slobode. Vođa srpske socijaldemokratije kao rezervni oficir poginuo je na Vračem brdu kod Lazarevca 20. novembra 1914. godine. Kolubarska bitka je vođena u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. Posle pobede srpske vojske protiv Austrougara na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje i dolazi do epidemije tifusa koja će dobiti velike razmere i odneti mnogo života.

U ime Udruženja “Major Kosta Todorović” o životnom putu i delu Dimitrija Tucovića, rođenog u Gostilju govorio je advokat Tomo Ponjavić.

-Na Međunarodnom kongresu u Kopenhagenu 17. avgusta 1910. oštro kritikuje socijaliste nekih zapadnih zemalja zbog njihovog držanja povodom aneksije Bosne i Hercegovine. Mobilisan je 1912. godine kao rezervni oficir i učestvovao je u Balkanskim ratovima o čemu piše oštre kritike. Povratkom iz vojske 1913. godine zauzima aktivno mesto u radničkom pokretu i postaje član Međunarodnog socijalističkog biroa 1914. godine, a posle njegove pogibije na Vračem brdu oglasili su se mnogi evropski intelektualci – naveo je Ponjavić i podsetio da je Dimitrije Tucović objavio preko 600 radova, novinskih članaka u domaćim i stranim listovima. Kritikovao je kolonijalnu austrougarsku politiku, i srpsku politiku Nikole Pašića. Borio se i žestoko zastupao Balkansku federaciju, a kako Ponjavić primećuje bura posle 33 proživljene godine prvog srpskog socijaldemokrate nije se smirila. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjivani su šest puta.

– Posle pogibije sahranjen je na Vračem brdu kod Lazarevca u blizini sela Ćelije. Nedugo zatim telo je preneto na groblje u obližnje selo Šušnjar. Po naredbi okupacionih snaga 1916. godine formirano je vojničko groblje u Lazarevcu i posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sa ostalim poginulim vojnicima u Kolubarskoj bici preneti su na ovo groblje gde je počivao do 1939. godine kada je izvršena eshumacija i posmrtni ostaci preneti u nedovršenu kriptu hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu. Novembra 1949. godine povodom tridesetogodišnjice pogibije u Kolubarskoj bici posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića preneti su na Slaviju u Beogradu kada je trg dobio njegovo ime i spomenik. Odlukom Skupštine grada Beograda 2004. godine trg je ponovo preimenovan u Trg Slavija, a posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni u Aleji velikana 15. decembra 2016. godine, što je bila njegova šesta sahrana – rekao je Ponjavić koji se sa ostalim članovima Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” danas odao poštu čoveku čija se spomen-bista nalazi u užičkom malom parku.

Članovi Udruženja bili su neprijatno iznenađeni oštećenjem postamenta biste za šta se postarala ruka nekoga ko očigledno ništa ne zna o čoveku koji je život posvetio borbi za stvaranje pravednijeg sveta.