Pocetna Društvo Policija u Užicu zaustavila i legitimisala demonstrante i novinare

Policija u Užicu zaustavila i legitimisala demonstrante i novinare

2189
0
Podelite
Dvadesetak Užičana, koji su, kako su ranije objašnjavali, tražili proterivanje Rio Tinta iz Srbije, ali i ukidanje antikovid ograničenja, danas su simbolično i na minut-dva blokirali magistralni put, od Užica ka Beogradu i Zlatiboru.
Oni kažu da su se samoorganozovali i, najpre se, nešto pre 14 časova, okupili na Trgu partizana, odakle su krenuli do izlaza iz grada ka zlatiborskoj magistrali, s namerom de je blokiraju.
Međutim, dok su se kretali trotoarom Omladinske ulice, kod javne garaže, presrela ih je grupa od desetak i više uniformisanih policajaca, zahtevajući od njih da im daju lične karte.
Bezuspešni su bili zahtevi ogorčenih demonstranata da im se objasni zbog čega ih policija legitimiše i kakav prekršaj su napravili.
„Dajte lične karte. Mi samo radimo svoj posao“, ponavljali su policajci na negodovanja demonstranata i od svakog od njih uzeli lična dokumenta.
Osim od učesnika protesta, policija je tražila lične karte i od dvoje novinara Danasa i jednog kolege sa užičke Radio Lune, koji su izveštavali sa tog okupljanja.
Na molbu vašeg izveštača, koji je na vidnom mestu nosio svoju press-karticu Danasa, da objasni zbog čega traži od njega ličnu kartu, policajac je sve vreme govorio da je to „njegova dužnost“, da „policija može da legitimiše građane i onda kada nisu napravili prekršaj, uz isticanje da je „lična karta potrebna kako bi se utvrdio identitet“.
Odbio je da pogleda podatke iz press-kartice. Nakon provere identiteta, policija je vratila lična dokumenta demonstrantima i novinarima.
„Ovo je sramota. Legitimišete nas, poštene građane, a ne hapsite kriminalce“, uzvratio je policajcima Vladimir Petrović, učesnik protesta, protiv koga je policija podnela dve prekršajne prijave za učešće u prehodnim blokadama u Užicu.
„Bez ikakvog objašnjenja i bilo kakvog prekršaja, jer smo se kretali trotoarom i prešli ulicu na pešačkom prelazu, dok je na semafortu bilo zeleno svetlo, zaustavili su nas pripadnici interventne policijske jedinice. Iako smo insistirali na tome da nam kažu zašto nas legitimišu, oni su to odbili“, svedoči za Danas Vladimir Petrović.
„Policija je ponovo dokazala da ne radi po zakonu i da brani režimsku stranku. Srbija više nema narodnu policiju, već je to policija jedne stranke“, poručio je Petrović.
„Mi se, na miran način, borimo protiv obavezne vakcinacije, protiv nasilnog nošenja zaštitnih maski i svakog vida represije režma“, pojasnio je Petrović zbog čega protestuju on i ta grupa Užičana, koja je isticala srpska nacionalna i pravoslavna obeležja i nosila jedini transparent na kome je pisalo „Smrt kovid fašizmu“.
Okupljeni su potom, bez ometanja policije, stigli do zlatiborske magistrale i simboločno je, na minut- dva, blokirali, uz pokazivanje navedenog trasparenta, protiv koga se pobunila jedna gospođa, koja je učestvovala sa njima u protestu, pa su se neki od demonstranata sa njom kratko raspravljali.
Potom su se vratili na plato ispred Skupštine grada, gde su ponovo nosili navedeni transparent, uzvikivali „Ua, Vičiću i objašnjavali da „nisu antivakseri, ali da se protive prisilnom vakcinisanju i nošenju zaštitnih maski“, a nakon toga su se nešto posle 15 časova,  mirno razišli.
Manja grupa Užičana, koja nije želela da se pridruži demonstrantima koji su isticali transparent „Smrt kovid fašizmu“, oko 14 časova se okupila ispred Skupštine grada i na taj način je iskazala svoje nezadovoljstvo.