Pocetna Kultura Mapiranje aktuelnih umetničkih praksi

Mapiranje aktuelnih umetničkih praksi

762
0
Podelite
Prva nagrada salona

Prva nagrada 33. Užičkog regionalnog likovnog salona dodeljena je Tijani Vasilijević, druga Dimitriju Turudiću, a treća Dejanu Klementu

U Gradskoj galeriji Užice otvorena je izložba radova 33. Užičkog regionalnog likovnog salona na čiji se konkurs ove godine javilo 18 autora sa 29 radova. Odlukom stručnog žirija, prva nagrada dodeljena je Tijani Vasilijević (1998) za rad, ulje na platnu „Žuti zmaj“, druga nagrada Dimitriju Turudiću (1995) za rad, ulje na platnu „Nokturno-studija atmosfere 2“ i treća nagrada Dejanu Klementu (1989) za video rad „Opis mora po sećanju“. Izložbu je otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti.

Druga nagrada – „Nokturno-studija atmosfere 2“ Dimitrije Turudić

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Dušan Starčević, likovni umetnik, Katarina Babić, istoričarka umetnosti i Nataša Žilić, likovna umetnica, o nagrađenim autorima je navedeno: „Tijana Vasilijević stvara u duhu tradicije apstraktnog ekspresionizma, intenzivnog kolorita i razorne snage gesta. Dijametralno suprotno je monohromatsko figuralno slikarstvo Dimitrija Turudića kontemplativne atmosfere, odsutnosti i samoće. U savremenim tokovima vizuelne umetnosti primat odnosi multimedijalni vid izražavanja što je podstaklo Dejana Klementa, javnosti već poznat po zaokruženim radovima na polju umetničkog videa, da decentnim rukopisom, izuzetnim kadrovima i fotografijom napravi vanvremenske intimne zabeleške.“

Dragan Dimić – „Izgnanstvo iz raja“, ulje na platno

Tijana Vasilijević je među najmlađim laureatima Salona. Završila je Umetničku školu na odseku konzervator kulturnih dobara, a ove godine je diplomirala na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo i trnutno je na master studijama na ovom fakultetu. Kako sama kaže, ovo joj je prva nagrada i zato joj mnogo znači. U svom radu, kako ističe, uvek traži metode kako bi ušla u novo slikarstvo, u jedan čist energetski prostor, a volela bi da onaj koji posmatra njene slike „oseti tu živu transcedentnu energiju“.

Tijana Vasilijević i Dejan Klement

Iako se bavi slikarstvom, Dejana Klementa uglavnom, za sada, publika prepoznaje po video radovima. Pre tri godine je, takođe, za video rad dobio nagradu na Salonu. Kaže, kada se prvi put pojavio na Salonu veoma ga je iznenadila fantastična povratna reakcija publike koju nije očekivao, jer je smatrao da je njegova umetnost za većinu nerazumljiva. Ovogodišnju nagradu nije očekivao:

-Ovaj rad je dosta svež, ali pošto je već predstavljen austrijskoj publici u Beču, želeo sam da mu pružim priliku da i u Srbiji premijerno bude viđen ovde u Užicu. Naziv rada „Opis mora po sećanju“ preuzet je iz pesme poznatog našeg pesnika Ivana V. Lalića, a bavi se temom doma, odnosno, značajnim pitanjem, šta je to dom za nas, naročito za mlađe generacije. Dosta komuniciram sa ljudima ne samo iz Srbije već i iz celog sveta i vidim da smo podjednako izgubljeni bez obzira što nas svi ubeđuju da imamo prijatelje, da smo svi umreženi, da smo svi jedni drugima pratioci. U suštini, mislim da su ljudi dosta izolovani, usamljeni i da je pitanje doma dosta aktuelno. Ova tema može da ima i drugačije poglede kroz migrantsku krizu, siromaštvo u svetu, kroz sve nedaće koje su nas snašle. Nadam se da će ovaj rad, ako ništa drugo, poručiti ljudima da nisu sami u potrazi za svojim domom – kaže Klement koji je završio Umetničku školu u Užicu, a pred kraj studija slikarstva otkrio video.

-To mi se veoma dopalo. Profesori su primetili potencijal i mnogo jači glas koji imam u toj oblasti iako sam nagrađen za najboljeg na slikarskoj katedri, iako sam dobio i univerzitetsku nagradu za najboljeg studenta. Video je bio moj jezik, lakše mi je bilo da se izražavam u tome možda i zbog toga što sam prvo kroz glumu krenuo da otkrivam umetnost-navodi Dejan Klement.

Радомир Верговић – „Смрт беле руже“, уље на платну

O značaju Užičkog regionalnog likovnog salona, Katarina Babić, istoričarka umetnosti iz Kragujevca, članica žirija, zapisala je u katalogu izložbe: „U zadatom društvenom kontekstu intenzivnih promena na kulturnom, socijalnom i političkom planu godišnje revijalne smotre poput Užičkog regionalnog salona dragoceni su mehanizmi za mapiranje aktuelnih umetničkih praksi i pozicioniranje aktera i njihovih poetika u tokovima savremene umetnosti.“

Na izložbi 33. Užičkog regionalnog likovnog salona publika može videti i radove užičkih slikara Radomira Vergovića, Dragana Dimića, Milovana Dagovića Daga, Vesne Aćimović Panić, Miljane Drašković, Slavka Lukovića, Vladana Marjanovića, Nadežde Pavlović, Nikole Petronijevića, Nikole Radosavljevića, Marije Ranković, Kristine Simović, Slobodana Stanića DŽingija, Katarine Trnavčević, Nikole Čuturila.