Pocetna Ekonomija Inspekcija utvrdila 271 lice radilo „na crno“

Inspekcija utvrdila 271 lice radilo „na crno“

1094
0
Podelite

Inspektori Odeljenja inspekcije rada Užice su do ove godine utvrdili i 11 neregistrovanih subjekata

Odeljenje inspekcije rada Užice je u periodu januar – novembar 2021. godine izvršilo ukupno 1.892 inspekcijska nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih je 805 nadzora u oblasti radnih odnosa.

Od ukupno 805 izvršenih nadzora u oblasti radnih odnosa, po podnetim predstavkama je izvršen 181 nadzor. Prijave koje se odnose na angažovanje lica bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa Zakonom o radu, odnosno bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, uglavnom su podnete od strane lica koja su želela da ostanu anonimna.

Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Užice su utvrdili ukupno 271 lice na radu ”na crno”. Prilikom izvršenih inspekcijskih nadzora u 2021. godini, inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Užice su utvrdili i 11 neregistrovanih subjekata.

Inspekcija rada stalno apeluje na poslodavce da se ponašaju društveno odgovorno, da sa radno angažovanim licima zaključuju ugovore o radu i da podnose jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje pre njihovog stupanja na rad u skladu sa zakonom i istovremeno poziva sva lica koja su angažovana na faktičkom radu, da inspekciji rada prijave takav rad jer će kada ih inspektor rada zatekne na radu ”na crno” poslodavcu biti naloženo da sa njima zasnuje radni odnos na neodređeno vreme. Na taj način, lica koja rade ”na crno” će steći sva prava iz radnog odnosa za koja su, dok rade ”na crno” uskraćena – zagarantovano pravo na zdravstveno i penziono osiguranje, pravo na ugovor o radu i ugovorenu zaradu, pravo na plaćen godišnji odmor, pravo na plaćeno bolovanje, odobreno od strane nadležnog zdravstvenog organa i druga prava.

Takođe, Inspekcija rada apeluje na sve privredne subjekte i građane koji imaju saznanja o poslodavcima koji angažuju lica na radu ”na crno”, da o tome obaveste nadležnu inspekciju rada, uz obavezno navođenje adrese poslodavca, odnosno adrese na kojoj poslodavac angažuje lica na radu ”na crno”. Prevođenjem lica koja rade ”na crno” u legalne tokove, neće biti na dobitku samo lica koja su radila ”na crno” i poslodavci koji posluju u skladu sa zakonom i koji su na ovaj način izloženi nelojalnoj konkurenciji, već i društvo u celini, jer se uplatom poreza povećavaju budžetska sredstva države i stvara mogućnost ulaganja značajnih finansijskih sredstva u dalji razvoj, napredak i prosperitet, kroz obnovu i izgradnju škola, vrtića, bolnica, puteva i drugih važnih infrastrukturnih objekata, a za dobrobit svih građana Republike Srbije, navedeno je u odgovoru za „Vesti“ iz Inspektorata za rad povodom objavljenog teksta „Problem privrednika i nezaštićenost“.