Pocetna Društvo Podsticaji za nabavku mašina i opreme za 2022. godinu

Podsticaji za nabavku mašina i opreme za 2022. godinu

526
0
Podelite

Javnim pozivima obuhvaćene su različite investicije. Tu su sistemi za navodnjavanje, protivgradna mreža, kultivatori, atomizeri, prskalice, oprema za proizvodnju u plastenicima, mašine za obradu zemljišta, prikolice, priključne mašine za pripremu stočne hrane i slično. Rok za prijavu kraj februara ove godine

Najveće interesovanje poljoprivrednih proizvođača je za subvencionisanje kupovine novih mašina i opreme. U toku je podnošenje zahteva za ove podsticaje. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je dva Javna poziva za ove namene i zahtevi se mogu podneti u okviru jednog od njih u zavisnosti da li je predmet investicije vezan za primarnu biljnu ili za primarnu stočarsku proizvodnju. Rok za podnošenje zahteva je do kraja februara 2022. godine. Javnim pozivima obuhvaćene su različite investicije. Tu su sistemi za navodnjavanje, protivgradna mreža, kultivatori, atomizeri, prskalice, oprema za proizvodnju u plastenicima, mašine za obradu zemljišta, prikolice, priključne mašine za pripremu stočne hrane i slično. Javnim pozivima su obuhvećene sve one mašine i oprema koje su se u praksi pokazale kao neophodne kako bi se poljoprivredna proizvodnja na gazdinstvima unapredila. Iznos podsticaja je 50 odsto ili pak 65 odsto ukoliko je reč o područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (tkz. marginalnim područjima). Najveći deo Zlatiborskog upravnog okruga se klasifikuje kao područje sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, tako da podsticaj za većinu poljoprivrednih gazdinstava iznosi 65 odsto od vrednosti investicije. Da bi se ostvarilo pravo na ovaj podsticaj potrebno je da je investicija realizovana od 1. januara 2021. godine pa do momenta podnošenja zahteva. To praktično znači da je mašina i/ili oprema kupljena u prethodnoj ili u prva dva meseca tekuće godine. Od dokumentacije koja se prilaže uz zahtev je potrebna sva ona dokumentacija koju dobavljač izdaje pri kupovini (račun, otpremnica, dokaz o plaćanju, garantni list), zatim tu su uverenje o izmirenim porezima i potvrda od lokalne samouprave da se sredstva po istom osnovu ne koriste iz budžeta grada (opštine). Procedura i dokumentacija mogu zvučati komplikovano, ali poljoprivredni proizvođači ne bi trebalo da odustaju od podsticaja zbog dokumenata koje treba pribaviti. To je posao koji se može završiti jednostavno i za kratko vreme uz prave instrukcije koje mogu dobiti u PSSS Užice.

U okviru Javnih poziva i Pravilnika su postavljeni i određeni kriterijumi koje je potrebno da poljoprivredno gazdinstvo ispuni. Kriterijumi se odnose na broj grla stoke koja se uzgaja na gazdinstvu ili na zasađene/zasejane površine sa kojom raspolažu, kako bi se nesmetano ostvarilo pravo na ovaj podsticaj. Takođe, u zavisnosti od vrste investicije iznos računa mora biti u određenim okirima. Zbog svega navedenog preporuka svima onima koji su zainteresovani da kupe neku mašinu ili opremu, ili su kupovinu već obavili, da se pre nego što krenu u postupak podnošenja zahteva konsultuju sa stručnjacima iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice u našim prostorijama u Ulici Dimitrija Tucovića 125 ili na telefon 513-754.

Bojana Nešić, PSSS Užice