Pocetna Kultura Najavljen bogat izlagački program

Najavljen bogat izlagački program

744
0
Podelite

Izlagački program Gradske galerije Užice u ovoj godini počeće u februaru otvaranjem Jubilarne izložbe – 20 godina Umetničke škole u Užicu. Izložbu će činiti radovi iz Fonda Umetničke škole, najavljuju iz Gradske galerije

Prošlu izlagačku godinu u Gradskoj galeriji u Užicu obeležile su brojne izložbe, među kojima izložba jubilarnog 15. Međunarodnog bijenala Suva igla, tematska izložba skulptura i crteža vajara Nikole Koke Jankovića (1926-2017), prvi put su pred užičkom publikom bile i skulpture akademika Svetomira Arsića Basare, a pet decenija umetničkog rada obeležio je užički akademski slikar Dušan Starčević promocijom knjige „Dušan Starčević-put u svetlost“ i retrospektivnom izložbom pod istim nazivom. Uuprkos nepovoljnoj epidemijskoj situaciji, nisu izostale ni druge planirane izložbe, među kojima i tradicionalne.

Izlagački program Gradske galerije Užice u ovoj godini počeće u februaru otvaranjem Jubilarne izložbe – 20 godina Umetničke škole u Užicu. Izložbu će činiti radovi iz Fonda Umetničke škole. Posle ove, u martu je planirana izložba fotografija renomiranog beogradskog autora Miroslava Predojevića pod nazivom „Takav život“, dok je april rezervisan za izložbu skulptura i crteža beogradskog vajara Dejana Trivunca.
Tokom maja i juna u Gradskoj galeriji Užice biće realizovana izložba objekata umetnika Arpada Pulaia iz Srbobrana. Posle ove, planirana je grupna izložba tri uži¬čka autora– Milovana Dagovića, Slavka Luko¬vića i Vladana Marjanovića – „Identiteti geometrije“.
Avgust je rezervisan za tradicionalnu izložbu užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama – „Oni koji dolaze“, a septembar za grupnu izložbu „Tri autorke“ na kojoj će se predstaviti tri mlade umetnice, Teodore Rakidžić, Teodore Nikolić i Bojane Bojčić.

U oktobru će Gradska galerija Užice u saradnji sa Galerijom SANU i akademikom Ljubomirom Simovićem, prirediti izložbu radova iz oblasti arhitekture renomiranog srpskog i jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića.

U septembru je planirana izložba slika i crteža beogradske umetnice Milice Lazarević Spirovski, dok je novembar rezervisan za izložbu Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa koja je stalna manifestacija Gradske galerije. Na ovoj izložbi, kao i na prethodnim, publika će biti u prilici da vidi dela naših i inostranih umetnika, učesnika Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa.

Izlagačka godina biće završena u decembru godišnjom izložbom likovnog stvaralaštva na području regiona „Užički regionalni likovni salon“ na kojoj se autori predstavljaju umetničkom produkcijom u protekloj godini. Ova izložba se nastavlja i tokom januara naredne godine.