Pocetna Društvo Obeležili Dan državnosti Srbije

Obeležili Dan državnosti Srbije

827
0
Podelite

Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije venac je spomenik Velikoj pobedi u Užicu položila delegacija  Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” 1804 -1920. koje čuva sećanje na ratnike koji su pali za slobodu otadžbine.

Istorijske datume iz ustaničke borbe za nacionalno oslobođenje 1804. godine i donšenje Ustava Srbije iz 1835. godine koji su postavili temelje moderne srpske države Udruženje je po tradiciji  obeležavalo u Orašcu polaganjem venaca na spomenik voždu Karađorđu, ali je odlazak ove godine izostao zbog epidemijske situacije.

O prelomnim događajima u srpskoj istoriji govorila je predsednica Udruženja “Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević koja je rekla da se na ovaj značajan dan sećamo najbitnijemg datuma istorijskom , političkom i kulturnom kalendaru Srbije kao i svih znanih i neznanih junaka koji su dali  svoje živote za slobodu Srbije.

– Srbija danas obeležava Dan državnosti u znak sećanja na Prvi srpski ustanak koji se dogodio na veliki pravoslavni praznik Sretenje 1804. godine kojim je pokrenuta borba za oslobođenje od Turaka pod voždom Karađorđem. Težak položaj Srba u Otomanskoj imepriji i neprekidna borba za opstanak iznedrili su Karađorđeve ustanike iz 17 nahija sa pozivom da pruže otpor turskom zulumu – navela je Pilčević.

Posle 31 godine 1835. godine u Kragujevcu Srbija je pod knjazom Milošem dobila jedan od najnaprednijih ustava u Evropi, Ustav Kneževine Srbije po ugledu na francuski i belgijski ustav. Njime je na Balkanu Srbija prva ukinula feudalizam, a vlast podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

– Njegova slobodumnost šokirala je osmansku, habsburšku, britansku i rusku javnost koje su ga smatrale previše liberalnim. U njemu se eksplicitno navodi da je Srbija nezavisno knjaževstvo, ističu se državni simboli. Sovjet je državni organ, pominje se srpsko državljanstvo, definiše srpski jezik kao službeni, definiše neprikosnovenost ličnosti i pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, zabranjen je kuluk i proglašena sloboda raspolaganja zemljom, da svaki rob koji stupi na srpsko tlo postaje slobodan čovek – rekla je predsednica užičkog Udruženja Miljka Pilčević.

Sretenjski ustav bio je stepenica u nacionalnoj borbi i danas je svedočanstvo o slobodarskoj tradiciji rspkog naroda, rečeno je kod spomenika Velikoj pobedi na užičkom kružnom toku uz podsećanje da je ovaj pravni akt zaista bio ispred svoga vremena.

Udruženje “Major Kosta Todorović” položilo je venac na Dan državnosti Srbije i prigodnim rečima odalo poštu svim ratnicima i znamenitim Srbima koji su utkakli deo sebe u stvaranje moderne, slobodne i nezavisne Srbije.