Pocetna Društvo Dodeljene nagrade Fondacije “Kapedunum”

Dodeljene nagrade Fondacije “Kapedunum”

1260
0
Podelite

Fondacija „Kapedunum“ dodelila je u petak, 18.februara, svoje godišnje nagrade. Među ovogodšnjim laureatima su Impol Seval, Hotel Siesta, kao i Planinarsko društvo Rujno. Poznati užički pulmolog, dr Jovanka Čubrilo, jedan je od laureata godišnjih priznanja Fondacije Kapedunum.

-Velika je čast kada u svom grada dobijete nagradu. Ovo pokazuje da nagrade zaslužuju i žene mojih godina, jer ja sam hleb jela u ovom gradu lečeći bolesnu decu. Takođe sam i pisala, bila sam aktivna u svakom pogledu. Ovaj grad me učinio srećnom ženom,- kaže dr Jovanka Čubrilo.

Ovogodišnji laureati su i Dragana Terzić, osnivač i direktor turističke agencije „Travel Point“ iz Prijepolja, Dragutin Mladenović, predsednik udruženja MUZIKUS i direktor ariljskog festivala ARLEMM, kao i Milutin Ješić, doktor ekonomskih nauka, iz Požege. Dugi niz godina uspešnog rada Slađane Šumanac, vlasnice „Blue moon-a“, kandidovao ju je za ovu nagradu.

-Nagrada me prijatno izenadila. Drago mi je da je neko prepoznao moj rad i trud, kao i da smo bili pioniri u jednom poslu, nekad bolje, nekad lošije. Prepoznali su da istrajavamo skoro 28 godina, – rekla je Slađana Šumanac.

Kulturno umetničko društvo “Prvi partizan” jedno je od ovogodišnjih laureata priznanja Fondacije Kapedunum, za višedecenijsko očuvanje kulturne tradicije našeg kraja.

-Zahvalni smo na priznanju koje smo dobili u svom gradu, jer su one ipak najdraže, pored brojnih koje smo dobili u našoj zemlji i inostranstvu. Drago nam je da su prepoznali rad stotine mladih, koji su budućnost, a koji se trude da očuvaju našu tradiciju, – kaže umetnički direktor KUD-a „Prvi partizan“, Željko Jovanović.

Dobitnici prizanja su Radio Luna, mlada pesnikinja iz Užica, Milena Čantrak, kao i Dragoslav Glavonjić, guslar i jedan od inicijatora osnivanja udruženja „Pravo u žicu“.

-Ja sam veliki pobornik očuvanja gusala u našem gradu. Veliku ljubav prema tom instrumentu gajio sam od malih nogu. Zato sam apelovao da se u našem gradu osnuje guslarsko društvo. To sam i uspeo zahvaljujući mojoj unuci Ivani Ivanović, koja je sada predsednica Udruženja „Pravo u žicu“, – rekao je Dragoslav Glavonjić.

Fondacija je nastala 2019.godine, kao „Akademik fondacija“. Cilj im je bio da promovišu prave vrednosti, ali i ustanove i pojedince koji teže afirmaciji celokupnog društva.

-Fondacija je nastala kako bi promovisla vrednosti i one koji svojim radom i kvalitetom tog rada doprinose čitavom društvu. Nastali smo kao „Akademik fondacija“, ali smo želeli da je poistovetimo sa nečim što je blisko Užicu i njegovoj istoriji. Zato smo promenili ime u Fondacija „Kapedunum“,- kaže osnivač Nemanja Spalović.

On ističe da je njegova zamisao bila da Fondacija „Kapedunum“ i mladi ostvareni ljudi koji je čine, budu promoteri i afirmatori pravih vrednosti, visoko ceneći ljudske i profesionalne vrednosti, obrazovanje, trud i rad pojedinaca našeg kraja.