Pocetna Društvo Udruživanje za zaštitu pravne struke i korisnika

Udruživanje za zaštitu pravne struke i korisnika

1543
0
Podelite

-Specifičnost delatnosti socijalne zaštite i uloge pravnika, kao jedne od bitnih karika u lancu donošenja ispravnih i kvalitetnih odluka, a s obzirom na velike nadležnosti ustanova socijalne zaštite i ovlašćenja zaposlenih u samom sistemu, navela je pravničku struku da udruži svoje znanje i iskustvo radi dobrobiti celog sistema-istakla je Julija Popović, predsednica Udruženja „Argument“.

„Argument“ je jedinstveno strukovno udruženje koje povezuje pravnike socijalne zaštite i predstavlja značajan korak u afirmaciji struke. Počeci realizacije ideje o udruživanju bili su u Centru za socijalni rad u Užicu. Osnivačka skupština održana je u decembru 2021. godine u organizaciji Centra za socijalni rad u Trsteniku a sedište Udruženja je u Leskovcu. Osnivači su diplomirani pravnici Vladimir Antić iz Centra za socijalni rad Trstenik, Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad Leskovac, koji je predsednik Skupštine udruženja, Igor Bošnjaković, Gradski centar za socijalni rad Beograd je predsednik Upravnog odbora, Marija Vreća, iz Komore socijalne zaštite je predsednik Nadzornog odbora, Miloš Ranđelović, iz Centra za socijalni rad Niš, Gordana Ilić, Centar za porodični smeštaj Ćuprija i Julija Popović, iz Centra za socijalni rad Užice je predsednica Udruženja „Argument“.

-„Argument“ već broji oko 100 članova, ali svakog dana nam pristižu nove pristupnice. Broj i zainteresovanost kolega govori da su pozitivne reakcije na udruživanje pravnika. Ovom udruženju najviše su se obradovali pravnici iz sistema socijalne zaštite, ali veliku podršku dobijamo i od kolega druge struke, jer su svi svesni da udruživanje može da donese samo dobrobit i napredak, a nikako negativne efekte ni za pojedinca, niti kolektiv i korisnike socijalne zaštite- ističe za „Vesti“ Užičanka Julija Popović, predsednica Udruženja pravnika socijalne zaštite „Argument“.

Šta su razlozi osnivanja ovog strukovnog udruženja?

Kada kažete socijalna zaštita nikada nećete prvo pomisliti na pravnu struku, ali zato će uvek za konačnu odluku, za ishod jednog postupka postaviti pitanje pravniku i pozvati ga na odgovornost. Čak i kada to isto pitanje postavite nekoj drugoj profesiji u našoj delatnosti uputiće vas na pravnika. To jeste i ispravno, ali u socijalnoj zaštiti najmanje ima obuka za pravnike, stručnih skupova na kojima se raspravljaju pravna pitanja…Često smo prepušteni sami sebi u tumačenju pozitivnog prava pa smo u prevazilaženju raznih nedoumica upućeni jedni na druge. Specifičnost delatnosti socijalne zaštite i uloge pravnika, kao jedne od bitnih karika u lancu donošenja ispravnih i kvalitetnih odluka, a s obzirom na velike nadležnosti ustanova socijalne zaštite i ovlašćenja zaposlenih u samom sistemu, navela je pravničku struku da udruži svoje znanje i iskustvo radi dobrobiti celog sistema.

Najpre, u cilju podizanja nivoa kvaliteta pravničke struke, informisanja, istraživanja, organizovanja obuka, otvorene diskusije, ujednačavanje prakse, aktivnog participiranja u donošenju akata i učestvovanja u izradi zakona i podzakonskih akata, stvorila se ideja i potreba za „Argumentom“ a što su ujedno i njegovi ciljevi. Nedovoljna informisanost o radu stručnih radnika, pa i pravnika, o postupcima, procedurama, ovlašćenjima, mogućnostima i ograničenjima postupanja u stručnom radu u znatnoj meri doprinosi nerazumevanju javnosti o specifičnostima rada u socijalnoj zaštiti.

Da li će građani imati konkretne rezultate i u kojim oblastima socijalne zaštite?

Kroz uspostavljanje saradnje sa institucijama i krajnji korisnik socijalne zaštite će posredno imati korist u vidu bolje pristupačnosti sistemu, obezbeđivanju lakše i brže dostupnosti informacija, suzbijanju diskriminacije kroz promovisanje ravnoprvavnosti različitosti… Planiramo da ponudimo aktivno učešće u radnim grupama za izradu nacrta zakona iz oblasti socijalne zaštite i time damo svoj doprinos u očuvanju pravne sigurnost našeg krajnjeg korisnika.

Šta je po vama najznačajnije i čemu ćete težiti u radu udruženja?

Od članova udruženja očekujem jasne i konkretne inicijative i predloge u rešavanju i prevazilaženju raznih izazova, nedoumica, nejasnoća koji su u socijalnoj zaštiti u današnje vreme gotovo svakodnevni. Cilj je kako poboljšanje položaja pravnika i afirmacija pravne struke, tako i zaštita prava i interesa krajnjih korisnika, običnog građanina koji se našao u potrebi socijalne zaštite, kroz naše angažovanje i učešće u donošenju važnih odluka. Trudićemo se da Udruženje ne bude van sistema već partner i resornim ministarstvima i svim ustanovama socijalne zaštite. Jer kada imate snagu u znanju u ljudskom resursu, koji sprovodi i postupa po pravnim normama, tu je i dobit našeg krajnjeg korisnika neizostavna. Takav vid afirmacije se ne vidi na prvi pogled ali on jeste dugoročan. Ako na pravi način predstavite probleme iz prakse i date adekvatna rešenja, sigurna sam da ćete biti prihvaćeni i od viših instanci i od krajnjeg korisnika. Moja uloga je samo kanalisanje i promovisanje takvih ideja, koje su zapravo postavljeni ciljevi udruženja.

U NAREDNOM PERIODU

S obzirom da smo na početku, promovišući Udruženje i naše postavljene ciljeve, stupili smo u kontakte sa resornim ministarstvima, Zaštitnikom građana, Poverenikom za informacije od javnog značaja, Poverenicom za rodnu ravnopravnost i sindikatima… Kroz uspostavljanje saradnje sa pomenutim institucijama i krajnji korisnik socijalne zaštite će posredno imati korist u vidu bolje pristupačnosti sistemu, obezbeđivanju lakše i brže dostupnosti informacija, suzbijanju diskriminacije kroz promovisanje ravnopravnosti različitosti… Planiramo da ponudimo aktivno učešće u radnim grupama za izradu nacrta zakona iz oblasti socijalne zaštite i time damo svoj doprinos u očuvanju pravne sigurnosti.