Pocetna Ekonomija Programi podrške privredi

Programi podrške privredi

1021
0
Podelite

Od 2015. godine, Ministarstvo privrede je podržalo 392 privrednika iz Zlatiborskog upravnog okruga sa oko 800 miliona dinara bespovratnih sredstava, a to je rezultiralo, kako navodi Ankica Momčilović, sa oko 3,7 milijardi dinara investicija

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga održana je treća, redovna sednica Parlamenta privrednika na kojoj su, osim izveštaja o radu za prošlu godinu i izveštaja o privrednim kretanjima na području koje ova komora pokriva, predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, predstavili privrednicima otvorene pozive i programe podrške privredi u ovoj, 2022. godini.

-Trudimo se da oslušnemo privrednike i prilagodimo naše programe i uslove konkurisanja njihovim potrebama. Očekujemo da preko 1.000 privrednih subjekata ove godine bude podržano našim sredstvima što bi odgovaralo iznosu od oko 13 milijardi novih investicija na području Republike Srbije. Pored naših standardnih programa, podrška malim preduzećima za nabavku opreme, podrška za razvojne projekte, početnicima u poslovanju, imamo i program samo za žene i mlade – izjavila je ovom prilikom Ankica Momčilović iz Sektora za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Ministarstvu privrede i najavila jednu novu, isključivo kreditnu liniju sa najpovoljnijim kamatnim stopama na 12 godina kojom će biti podržani privredni subjekti iz različitih oblasti, pa i delatnosti koje nisu obuhvaćene programima, a koja će pomoći privrednim subjektima da uđu u nove investicije. Prema njenim rečima, od 2015. godine, Ministarstvo privrede je podržalo 392 privrednika iz Zlatiborskog okruga sa oko 800 miliona dinara bespovratnih sredstava, a to je rezultiralo, kako navodi Momčilović, sa oko 3,7 milijardi dinara investicija.

Ankica Momčilović navela je da je za ovu godinu za podršku srednjim, malim, mikro preduzećima i preduzetnicima izdvojeno 2,5 milijardi dinara budžetskih sredstava za četiri programa. Ovi programi podržavaju privredne subjekte u različitim fazama rasta i razvoja.

-Prošle godine budžet za podršku privredi bio je 2,2 milijarde dinara, ali se trudimo da on svake godine bude veći. Ove godine imamo podršku i sredstva EU, 10 miliona evra, za naš najpopularniji program, nabavku opreme – navela je Ankica Momčilović.

Lucija Vujović, iz Sektora za investiciona ulaganja Ministarstva privrede, predstavila je okupljenim privrednicima na koji način i pod kojim uslovima mogu da ostvare pravo na dodelu bespovratnih sredstava podsticaja za realizaciju investicionog projekta koji podrazumeva nova ulaganja i nova zapošljavanja, ali samo domaćih državljana. Za ovu godinu Ministarstvo privrede je za sve projekte i za nove i za one za koje su ugovori zaključeni, opredelilo ukupno oko 20 milijardi dinara. Ova sredstva pod jednakim uslovima mogu da dobiju i domaći i strani ulagači.

-Primarni cilj AOFI je da u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom finansija i Fondom za razvoj, srpskim izvoznicima kojih u Zlatiborskom okrugu ima dosta, a i sedište nam je u Užicu, pomognemo da očuvaju svoju likvidnost putem osiguranja potraživanja i faktoring poslova. Zbog novonastale situacije u Ukrajini, nas čeka veoma težak period. Moramo da vidimo kako da pomognemo onima koji su izvezli robu u Rusiju i Ukrajinu da naplate isporuke, a s druge strane moramo voditi računa i o onim klijentima kojima su ove dve zemlje bile jedino primarno, a nekima čak jedino izvozno tržište. Pred nama su teška vremena, ali verujem da ćemo zajedno sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom privrede naći način da svim našim izvoznicima koji sarađuju sa Rusijom i Ukrajinom pomognemo da ove probleme koji nisu mali, prebrodimo – istakao je Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.