Pocetna Društvo Normalizovan rad bolnica i ulaganja

Normalizovan rad bolnica i ulaganja

982
0
Podelite

U poslednja tri meseca Ministarstvo zdravlja je odobrilo 60 miliona dinara za opremu, proširenje kapaciteta intenzivne nege, razvod kiseonika u Užicu, Prijepolju i Sjenici -istakla je dr Nataša Gagović, v.d direktora Zdravstvenog centra Užice

Posle dve godine epidemije Covid-19 trenutna epidemiološka situacija u bolnicama Zdravstvenog centra Užice je stabilna i sve bolnice su vraćene u normalan režim rada. Kovid pacijenata na bolničkom lečenju je 72, prema podacima od 9.marta, u kovid abulantama dnevno je na pregledu oko 500-650 pacijenata, a smanjuje se i broj novoobolelih. Infektivno odeljenje je van kovida a grudno je postkovid, tako da su se stvorili uslovi za redovan rad, rekla je za „Vesti“ dr Nataša Gagović, v.d direktora Zdravstvenog centra Užice.

Za protekla četiri meseca od imenovanja sa svojim timom suočila se sa brojnim izazovima ali su pored borbe sa koronavirusom i velikimm brojem pacijenata uspeli da obezbede i velika ulaganja u zdravstveni sistem u kratkom roku. S obzirom da je normalizovan rad zdravstvenih ustanova na području Zlatiborskog okruga koje su u okviru Zdravstvenog centra Užice izdvajamo šta je aktuelno u ovoj oblasti.

Da li su krenule operacije?

Hirurški program, svih operativnih grana se radi, ali se dobro svakodnevno planira prema hitnosti zbog stanja pacijenta i raspoloživim resursima ustanove. Pojačan je broj sala na hirurgiji, ortopediji da bi se skinule liste čekanja za operacije…Dodajmo, da je još oko 70 zdravstvenih radnika odsutno sa rada zbog kovid infekcije, a i dalje je jedan broj angažovan u lečenju i zbrinjavanju kovid pacijenata.

Kakva je situacija sa listama čekanja?

Vi znate da postoje liste čekanja za određene dijagnostičke i terapijske procedure koje su zakonom propisane. Naravno, zbog čitave situacije nije bilo moguće realizovati planirani broj tih procedura, pa se samim tim i vreme čekanja produžilo. Za ostale specijalističke preglede, takođe se produžilo čekanje na pregled jer je broj pacijenata, novootkrivenih, hroničnih i onih sa postkovid komplikacijama sve veći. Pacijenti se pregledaju po prioritetu, koji se određuje izdatim uputom.

Na koji pregled se najviše čeka?

To su svakako kardiološki pregledi, što nije neuobičajeno imajući u vidu da su kardiovaskularne bolesti i dalje na vodećem mestu, kako kod nas tako i svetu. Mnogo je pacijenata koji imaju potrebu za kardiološkim pregledom zbog posledica kovid infekcije. Odmah zatim su i pregledi vaskularnog hirurga, hematologa i reumatologa. Veliki su zahtevi i za dijagnostiku na magnetnoj rezonanci i skeneru. Postoje liste čekanja jer je radiologija bila opterećena u svim „talasima“ koronavirusa. Broj termina za preglede se stavlja na raspolaganje prema raspoloživom broju lekara određene specijalnosti. Sada je u toku veliki prijem pacijenata na internom, neurologiji, hirurgiji….i sve to zahteva dijagnostiku.

Kako se odvija vakcinacija?

Mi i dalje imamo sve vrste vakcina na raspolaganju, ali se broj lica koji se javljaju na vakcinalne punktove smanjuje svakog dana. Prema broju obolelih u prethodnoh 2-3 meseca, očekivano je da će se broj smanjiti jer je veliki broj ljudi imao kovid infekciju.

Menja li se radno vreme vakcinalnih punktova?

Radno vreme vakcinalnih punktova u domovima zdravlja organizovano je prema broju lica koja se jave za vakcinaciju, kako se ne bi rasipali resursi, a lekari i medicinske sestre bili angažovani na druge vrste pregleda. Dopisom Ministarstva zdravlja, radno vreme kovid ambulanti je skraćeno do 17 časova, ali je opet ostavljeno svakoj ambulanti da organizuje radno vrema prema broju pacijenata koji se javljaju na pregled. Tako da još uvek u nekim domovima zdravlja kovid ambulante rade do 20 časova, jer se prema interesovanju prati broj pacijenata. Otvorene su i seoske ambulante gde se odvijaju redovni pregledi.

Da li će još biti prijema kadrova?

Ministarstvo zdravlja imalo je razumevanja i za prijem neophodnih kadrova i pozitivno odgovorilo na predlog proširenja kadrovskog plana Zdravstvenog centra Užice. Pre toga još u novembru prošle godine planirani su kadrovi za ceo Zdravstveni centar i skladu sa tim su primljeni.

Šta biste sada još izdvojili?

Upravo radimo na obezbeđenju prostora za psihijatriju, jer smo u postupku dobijanja dozvola za rušenje zgrada mikrobiologije i psihijatrije, zato što će tu biti prvi radovi na izgradnja novih objekata. To je prvi korak i mi aktivno učestvujemo u dogovorima i planiranju.

U toku je i rad na implementaciji informacionog sistema koji će objediniti medicinski deo sa svim službama. Sada imamo informacioni sistem sa podacima o pacijentima, a sa radom novog sistema od 1.maja u svakom trenutku ćemo imati precizne podatke i kontrolu u svim segmentima zdravstvenih ustanova.

ULAGANJA

I pored vanrednih uslova za vreme epidemije, menadžment Zdravstvenog centra je iskazao neophodne potrebe Ministarstvu zdravlja za nabavku opreme i druge investicije. U protekla tri meseca Komisija pri Ministarstvu zdravlja je odobrila oko 60 miliona dinara za nabavku opreme, proširenje kapaciteta intenzivne nege, razvod kiseonika u Opštoj bolnici Užice, Kovid bolnici u Užicu, Prijepolju i Sjenici. Ministarstvo zdravlja je na osnovu upućenih projekata, u poslednja četiri meseca, izdvojilo velika finansijska sredstva. I to:
-za razvod kiseonika u Kovid bolnici, druga etaža, 4,7miliona dinara
-razvod gasnih inastalacija na Odeljenju produžene nege i lečenja 13,5miliona
-razvod gasnih instalacija u bolnici u Prijepolju 19,62 miliona
-razvod gasnih instalacija u bolnici u Sjenici 5,48 miliona
-nabavku servera za Zdravstveni centar Užice uza informacioni sistem 6,5 miliona
-nabavka EKG aparata 600 hiljada
-nabavka autoklava za sterilizaciju, najnovije tehnologije, za OB Užice sala za hitne hirurške intervencije 1,1milion
-nabavka vakum pumpe u kompresorskoj stanici u OB Užice 1,25 miliona
-zamena pumpi i ventila na sistemu grejanja u OB Užice milion dinara
-nabavku klimpnih kompresora i rezervoara za gasne instalacije u OB Užice 1,63 miliona
-rekonstrukciju liftova u OB Užice milion dinara
Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) je prepoznavao potrebe za nabavku neophodne opreme i vršena je isporuka neposredno po upućivanju zahteva. Očekuje se odgovor Ministarstva zdravlja za nabavku gastroskopa, kolonoskopa i bronhoskopa i kao i Ministarstva pravde za dodelu sredstava od opotruniteta za kompletnu zamenu hirurških instrumenata u operacionom bloku Opšte bolnice Užice.

SANITETSKA VOZILA I DONACIJE

Projektom Ministarstva zdravlja „ Hitna pomoć Covid-19“ za domove zdravlja Zdravstvenog centra Užice je dobijeno 10 sanitetskih vozila i pet vozila za transport pacijenata na tretmanu hemodijalize.
Zbog problema u snabdevanju zbog trenda rasta cena na tržištu, donacijama je pribavljeno oko devet miliona dinara za opremu, neophodan potrošni materijal i energente.

SPECIJALIZACIJE

Ponovo je nastavljena edukacija lekara jer su neki morali u proteklom periodu biti povučeni zbog kovida. Uskoro ćemo planirati i nove specijalizacije, ali mi se moramo i spremiti za budućnost jer projekat rekonstrukcije bolnice je i prerastanje u kliničko-bolnički centar što zahteva veliki broj visokoobrazovanih, doktora nauka i subspecijalizacija, rekla je Gagović.