Pocetna Društvo Za unapređenja energetske efikasnosti 25 miliona dinara

Za unapređenja energetske efikasnosti 25 miliona dinara

718
0
Podelite

U Aranđelovcu su u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti. Grad Užice nalazi se u samom vrhu ove liste sa opredeljenih 25 miliona dinara od strane ministarstva, dok će učešće grada biti isto toliko. Ugovor je u ime grada potpisao Miodrag Petković, član Gradskog veća.

Kako je nakon potpisivanja ugovora istakao Petković, ovaj iznos sredstava opredeljen od strane Ministarstva rudarstva i energetike govori o tome da smo prepoznati kao lider u Srbiji kada je u pitanju sprovođenje mera energetske efikasnosti.

“Poslednjih godina smo uložili preko 160 miliona dinara iz gradskog budžeta za sufinansiranje mera energetske efikasnosti. Više od 2000 domaćinstava je iskoristilo neku od mera. Samo prethodne godine opredeljeno je iz gradskog budžeta za subvencije u ovoj oblasti oko 70 miliona dinara, a oko 920 domaćinstava je iskoristilo neku od mera i na veoma povoljan način povećalo energetsku efikasnost u svojim individualnim porodičnim objektima ili stanovima”.

Petković dodaje i da je u planu i dodatna podrška od Ministarstva zaštite životne sredine tako da će uz sredstva koja su izdvojena iz gradskog budžeta, ova godina biti rekordna kada su u upitanju subvencije u oblasti energetske efikasnosti.

“U 2022. godini sa ukupno 100 miliona dinara biće finansirana zamena postojećih ložnih uređaja i nabavka kotlova na gas i pelet, izrada spoljne izolacije i zamena stolarije.Planirano je i nekoliko novih mera o čemu će Užičani biti blagovremeno obavešteni”.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ističe da projekat jeste veliki i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Procene su da će u okviru ovog prvog javnog poziva na subvencije države i lokalnih samouprava moći da računa oko 20 000 građana Srbije, što će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije i da računi budu niži za 25 do 30 odsto. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu.