Pocetna Ekonomija Dan potrošača: Prevare sa masažerom, reklamacije za patike i mobilne    

Dan potrošača: Prevare sa masažerom, reklamacije za patike i mobilne    

1391
0
Podelite

Udruženje potrošača u Užicu postoji od 2009. godine i svake godine broj prijava nezadovoljnih potrošača i zahteva za reklamaciju uvećava se za 30 odsto.

Ovaj podatak za “Infoeru” na Svetski dan potrošača 15. mart,  iznosi Branko Prodanović, predsednik užičkog Udruženja koje svojim aktivnostima pokriva Zlatiborski okrug.

– Građani nam se javljaju i traže savete kako bi ostvarili svoja prava kao potrošači i prilikom reklamacije proizvoda..Najveći broj reklamacija i dalje se odnosi na obuću, cipele i patike, mobilne telefone, lap- topove, a povećan je deo prijava i na onlajn robu i kupovinu robe preko Interneta, prodaju od vrata do vrata i na  promocijama i često se radi o robi velike vrednosti – kaže Prodanović.

On upozorava na prevare koje se odvijaju prlikom poseta trgovaca porodicama sa starijim sugrađanima koji im nude razne medicinske urađaje i pomagala i koji navodno rešavaju pitanje bolesti pacijenta. Dodaje da se obično kaže da je to poklon Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO). Potrošač obično penzioner samo potpiše da je robu primio, a kasnije sledi neprijatno iznenađenje i odbitak velike svote novca i rate sa penzionerskog čeka, upozorava on.

– Najnoviji slučaj imali smo pre sedam-osam dana. Ženu su prevarili na taj način što su joj prodali masažer koji u deklaraciji ima navode o stvaranju dovoljne količine kiseonika protiv korone (saturacija) i koji je penzionerka iz Užica platila 151.000 dinara. To je bila velika laž i utvrđeno je da firma koja je prodala ovaj masažer u međuvremenu ugašena i u privrednom  registru i više ne postoji. Pokušavamo preko subotičke inspekcije da uđemo u trag prevarantima – priča o ovom slučaju  Branko Prodanović i savetuje potrošače da se najpre obaveste o firmi od koje nešto kupuju i da li postoji u registru privrednih subjekata.

Naime, oštećena Užičanka je posle mesec dana bila svesna da od proizvoda koji je reklamiran da obezbeđuje organizmu dovoljne količine kiseonika “nema ništa”, a firma koja joj je prodala masažer već bila ugašena.

-Savetujemo starije sugrađane da ne kupuju robu na promocijama i prilikom kućnih poseta trgovaca. Uočili smo da isti proizvodi koje su kupili na ovaj način imaju dva-tri puta nižu cenu u radnjama – upozorava on.

Prošle godine Udruženje je primilo preko 300 reklamacija, najviše za patike i tehničku robu.