Pocetna Ekonomija Poboljšati inovativnost privrede

Poboljšati inovativnost privrede

798
0
Podelite

U aktuelnim uslovima otežanog poslovanja na globalnom nivou, međusobna saradnja kompanija iz dve susedne zemlje dodatno dobija na značaju, a inovtivna, pametna i zelena rešenja predstavljaju način da se što bolje iskoriste sopstvene snage- rekla je Ana Lapčević u Sarajevu

PKS – Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga učestvovala je na zvaničnom predstavljanju dokumenta „Analiza regionalnog statusa inovacija i industrijskih prioriteta“ koja je održana u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i uz podršku udruženja Energis 3. marta u Sarajevu. Dokument je izrađen u okviru projekta „Podrška za unapređenje konkuretnosti i zapošljavanja- ENHANCE”, koji se implementira u okviru IPA programa Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Cilj predstavljanja dokumenta je da se mala i srednja preduzeća podstaknu na postavljanje novih industrijskih prioriteta kao što su: zelena transformacija, investiranje u znanje, digitalna transformacija i slično. Događaj je okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća, predstavnike državnih organa, predstavnike obrazovnih institucija i nevladinog sektora.

-Drago mi je da postoji interes za poboljšavanjem inovativnosti privrede Bosne i Hercegovine i susedne Srbije. Ono što je evidentno jeste da u odnosu na razvijene zemlje sveta, imamo nizak stepen investicija u znanje i inovacije. Glavnu ulogu u navedenom treba da imaju privatne, a ne državne investicije, zbog čega je bitna domaća privreda odnosno stavovi naših privrednika. Zbog toga su ovakvi događaji izuzetno važni, kako bi se razmenila iskustva i predstavile najbolje prakse – istakao je Admir Čavalić, ekonomski ekspert.

-U aktuelnim uslovima otežanog poslovanja na globalnom nivou, međusobna saradnja kompanija iz dve susedne zemlje dodatno dobija na značaju, a inovtivna, pametna i zelena rešenja predstavljaju način da se što bolje iskoriste sopstvene snage. Nadam se da ćemo u međusobnoj komunikaciji promovisati rešenja koja su do sada dala dobre rezultate u ovoj oblasti i da ćemo predložiti nova, koja će dodatno unaprediti poslovanje privrede -naglasila je Ana Lapčević, direktorka Reginalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

-Održivo investiranje u infrastrukturu i inovacije je ključan pokretač privrednog rasta i razvoja. Promovisanje održivih privrednih grana i investiranje u naučno istraživanje i inovacije predstavljaju bitne načine podsticanja održivog razvoja Bosne i Hercegovine i Srbije – rekao je Almin Mališević, direktor projekta ENHANCE.

Posle izvršene analize regionalnog statusa inovacija i industijskih prioriteta projektni tim ENHANCE u saradnji sa ekonomskim ekspertima radi na istraživanju o kapacitetima MSP čija se prezentacija nalaza učesnicima projekta očekuje u narednom periodu.