Pocetna Društvo Objavljen konkurs za poljoprivrednike Grada Užica i Fondacije Divac

Objavljen konkurs za poljoprivrednike Grada Užica i Fondacije Divac

1239
0
Podelite

Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa RRA Zlatibor osnovali su fond za podsticaj razvoja poljoprivrede na teritoriji Grada koji iznosi 4,4 miliona dinara. Cilj osnivanja inovativnog fonda u kome je učešće Grada 3, 7 miliona dinara jeste poboljšanje materijalnog položaja poljoprivrednika kroz beskamatno kreditiranje i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

Na sajtu grada Užica, Fondacije i portalu RRA objavljen je konkurs na koji se poljoprivrednici mogu javiti do 15. aprila.

-Poljoprivrednik dobija beskamatni kredit sa rokom otplate na 3 godine subvencijom od 30 odsto, što znači da odmah po dobijanju kredita ostvaruje subfenciju od 30 odsto i naradne 3 godine vraća kredit bez kamate i bez valutne klauzule – rekao je Slobodan Kuzmanović, gradski većnik za poljoprivredu. Prema rečima Kuzmanovića cilj jeste da sredstva dobiju poljoprivrednici za finalnu proizvodnju. Maksimalan iznos je 250.000 dinara, a vrednost investicije ne sme biti manja od 100.000 dinara. On kaže da se ovim sredstvima želi pomoći nabavka oprema koja nije subvencionisana republičkim i lokalnim agrarnim budžetima kroz subvencije.

-Sredstva će se korisiiti za nabavku oprema za proizvodnju voća i povrća, za punilice,  mlekare, sušare, vakumirke, etiketirke, pasterizatore,.. sve ono u čemu će proizvođači realizovati svoju finalnu proizvodnju. Ali i za bunare za navodnjavanje – rekao je Kuzmanović i dodao da se na konkurs mogu javiti i poljoprivredna gazdinstva koja se bave seoskim turizmom i domaćom radinošću.