Pocetna Kultura Radovan Popović poklonio vrednu zbirku

Radovan Popović poklonio vrednu zbirku

742
0
Podelite

Radovan Popović (1938. Dub kraj Bajine Bašte), novinar i pisac, dugogodišnji urednik Kulturnog dodatka „Politike“ i autor niza (oko 40) biografija srpskih književnih velikana, koji je novinarsku karijeru počeo u našem nedeljniku „Vesti“, poklonio je Istorijskom arhivu Užice svoju vrednu zbirku arhivalija o piscima koja sadrži više od 250 dokumenata. Arhiv će Radovanov poklon predstaviti i čuvati na najreprezentativniji način, u legatu, koji planira zvanično da otvori za Dan grada, 9. oktobra

Među dokumentima koje je poklonio Radovan Popović Istorijskom arhivu, između ostalog su i četiri pisma Ive Andrića Bogdanu i Pavlu Popoviću od 1929. do 1939. godine, Andrićevo pismo Udruženju, odnosno, predsedniku pisaca Strbije iz 1954, njegov telegram Marku Markoviću, predsedniku Udruženja pisaca BiH i Andrićev odgovor na anketu Udruženja pisaca Srbije koja se sastojala od 14 pitanja. Tu su i pisana dokumenta vezana za Miroslava Antića, vajara Vladimira Aleksića, Miru Alečković, Radomira Andrića, Jovicu Aćina, Kostu Hakmana, fotokopija pisma Jovanke Broz iz 1986, pismo Vinaverovog sina Konstantina, rukopisi Vlade Bulatovića Viba, Matije Bećkovića, autograf operske dive Radmile Bakočević, autografisani tekst razgovora sa akademikom Josipom Vidmarom, predsednikom Slovenačke akademije nauka, autograf pesme Jovana Dučića, pismo Gustava Krkleca uredniku „Prve književne komune“ u Mostaru, pismo Miroslava Krleže, Izeta Sarajlića, poruka Meše Selimovića samom Radovanu Popoviću, original diplomskog rada Vaska Pope na Fakultetu, pesma LJubomira Simovića i pesme LJubivoja Ršumovića, pismo Aleksandra Tišme Sretenu Mariću, pismo Dobrice Ćosića Meši Semiloviću, pisma Desanke Maksimović, Dejana Medakovića, Dušana Matića…

Od 250 dokumenata koliko sadrži poklon Radovana Popovića, više od 50 su slike i crteži koje su uradili Radovanovi sagovornici i prijatelji i poklanjali mu u raznim prilikama. Među slikama je i slika Sretena Marića koju je uradila njegova supruga Nikol, portret Duška Radovića LJubivoja Ršumovića, Rasimov crtež „Sarajevski kockari“, slika Aleksandra Deroka, zapravo skica za knjigu koju je o njemu radio Radovan Popović, dva Vibova crteža, portreti Radovana Popovića i drugo.

Poklon užičkom Istorijskom arhivu sadrži i priznanja koja je Radovan dobio, Vukova nagrada, Spomenica Srpske književne zadruge, Veče na Kolarcu, plaketa „Laza Kostić“, zahvalnica „Službenog glasnika“, Zlatna plaketa „Politike“.

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, navodi da je iz njegovog dugogodišnjeg poznanstva proistekla i ova saradnje sa Radovanom Popovićem koji je prema njegovim rečima „predstavnik i simbol kulturne scene jednog vremena“.

-Zbirka koju je Radovan poklonio našem Arhivu značajna je po tome što su se svi ti umetnički stvaraoci sabrali na jednom mestu, na zidovima stana Radovana Popovića koja govori i o tome ko je sve u to vreme predstavljao kulturno-umetničku scenu jedne zemlje. A to je sada u vlasništvu Istorijskog arhiva, grada Užica, ali i svih građana Srbije– ističe Marković i naglašava da će užički Arhiv u prostoru od 40 kvadrata formirati legat Radovana Popovića tako da će njegov poklon predstaviti i čuvati na najreprezentativniji način. Prostor će za te namene urediti arhitekta Blagota Pešić.

-Smisao svega je da ova dokumenta, slike i crteži budu dostupni javnosti. Legat se mora čuvati kao jedna celina i dokumenta neće smeti da budu iznošena iz Arhiva, ali će biti dostupna građanima. Zapravo, želimo, da ovaj legat ne bude samo jedna galerijska postavka već i učionica mlađim generacijama u kojoj se mogu prilagoditi i časovi iz određenih predmeta, književnosti, likovne kulture ili istorije– kaže Željko Marković i navodi da bi legat Radovana Popovića u Istorijskom arhivu trebalo bi da bude otvoren za Dan grada Užica, 9. oktobra ove godine.

Radovan Popović je pre nekoliko godina užičkom Narodnom muzeju poklonio zbirku umetničkih dela i knjiga koje su on i njegova supruga Branka (arhitekta) decenijama sakupljali, a potom Narodnoj biblioteci Užice oko 5.000 knjiga, od kojih je preko hiljadu i po sa posvetama koju su poznati književnici i pesnici poklanjali Popoviću, a koje sada čine Poklon-zbirku Radovana Popovića. Radovan je darovao knjige i užičkom Pedagoškom fakultetu, biblioteci u Bajinoj Bašti, Muzeju srpske knjige u Beogradu, Narodnoj biblioteci Srbije svoju vrednu prepisku s piscima.