Pocetna Društvo Herojska odbrana Užica u Aprilskom ratu

Herojska odbrana Užica u Aprilskom ratu

704
0
Podelite

Odavanjem pošte  i polaganjem venaca na spomen-obeležje na Sarića Osoju obeležena je 81-a godišnjica odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine. Pored delegacija Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, SUBNOR-a Užice i Sevojno, Udruženja veterana koje su položile vence skupu su prisustvovali i učenici Medicinske škole i Gimnazije.   Ceremoniji polaganja venaca prethodio je parastos uz sasluženje sveštenstva  užičke crkve.

Aprilski rat je počeo 6. aprila 1941. godine bombardovanjem Beograda i drugih gradova sa hiljadama civilnih žrtava i velikim razaranjem. Snažnim udarima vazduhoplovnih snaga i brzim prodorima oklopno-mehanizovanih jedinica dolinom Nišave i Morave i iz pravca Rumunije i Banata ka Beogradu nemačke jedinice su brzo zauzimale teritoriju  Kraljevine Jugoslavije. Užice je bio jedan od retkih gradova koji je pružio otpor nemačkoj Osmoj tenkovskoj diviziji.

U ime Narodnog muzeja koji je organizator svečanosti prisutnima se obratio kustos, istoričar  Nemanja Obradović koji je podsetio na istorijske činjenice koje su prethodile odbrani Užica uključujući bombardovanje Beograda 6. aprila  1941. godine na pravoslavni Uskrs.

-Suočena sa izdajom i lošom komunikacijom sa vrhovnim štabom vojska nije mogla da pruži jači otpor. Vlada je povlačeći se ka unutrašnjosti menjala mesta boravka, sve dok 15. aprila nije napustila zemlju. U takvim okolnostima, vojnici i građani su se spontano organizovali kako bi odbranili čast svoje zemlje i svog grada – rekao je Obradović koji je podsetio da je na Sarića Osoju i u bitkama u gradu život izgubilo 118 ljudi, od kojih su polovina bili civili.

Na ovom mestu na Sarića Osoju sahranjen je i hrabri narednik Miloje Zečević koji je skočio na nemački tenk i uništio ga protivtenkovskom minom i sam pogođen rafalnom paljbom sa drugog tenka u neprijateljskoj koloni koja se kretala ka Užicu.

Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović je podsetio da je Užice jedan od gradova koji je pružio najžešći otpor okupatorskoj vojsci 1941. godine.

-Užičani su oduvek cenili slobodu i za nju znali da se žrtvuju. Uvek je u našem gradu bilo hrabrih, dostojanstvenih ljudi koji su pružali otpor okupatorima koji su pohodili ove prostore. U znak sećanja na naše pretke koji su bili poslednja odbrana Užica u Aprilskom ratu 1941. godine danas smo ovde da im iskažemo poštovanje i pokažemo da ne zaboravljamo njihovu žrtvu i stradanje. Neka im je večna slava – rekao je Stojadinović.

“Sloboda se skupo plaća i ponosni smo na sve naše junake u istoriji – ističe Radoje Mitrović, učenik Medicinske škole  i dodaje da je “važno čuvati sećanje na njih, jer heroji žive koliko ih se mi sami sećamo”.

– Užice je pružilo herojski otpor u Aprilskom ratu i Kraljeva vojska i civili i pokazalo da je herojski grad kao mnogo puta u istoriji. Uvek ima izdajnika i junaka u jednoj priči, ali Užice je i tada za razliku od nekih većih gradova  u tadašnjoj Jugoslaviji koji su bacali cveće okupatorima dočekalo neprijatelja mitraljezom – navodi Mitrović koji  je nedavno osvoji prvo mesto na Okružnom takmičenju iz istorije i sprema na  republičko takmičenje.