Pocetna Ekonomija Užički privrednici na sajmu u Mostaru

Užički privrednici na sajmu u Mostaru

819
0
Podelite

Pored obilaska izložbenog dela, privrednici su bili u prilici da održe direktne sastanke sa potencijalnim partnerima iz zemalja u regionu, kako u organizaciji sajma, tako i na štandu KIF (Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana). Ostvareni kontakti omogućiće unapređenje poslovanja naših privrednika – kaže Ana Lapčević

Privredne komore Kruševca, Užica i Kraljeva organizovali su posetu 23. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 20 kompanija iz ovih regiona. Sajam je održan od 5. do 9. aprila. Sa područja koje pokriva RPK Zlatiborskog upravnog okruga sajam su posetili predstavnici kompanija iz Užica „Biozrnce“, „Aroma pak“, „Mina užitak“, iz Prijepolja “Radulović“ doo i „Es komerc“ i „Polimer“ Priboj. Takođe, bilo je i izlagača iz Srbije. Izvoznu ponudu predstavilo je 18 srpskih kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta, među kojima je i „Piroćanac“ doo Arilje (proizvodnja veša). Svi su zadovoljni sastancima i razgovorima i nadaju se konkretnim poslovnim aranžmanima.

-Pored obilaska izložbenog dela, privrednici su bili u prilici da održe direktne sastanke sa potencijalnim partnerima iz zemalja u regionu, kako u organizaciji sajma, tako i na štandu KIF (Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana). Ostvareni kontakti omogućiće unapređenje poslovanja naših privrednika. Ovom prilikom, održani su i konstruktivni sastanci PKS RPK Užice sa Klasterom prerađivača drveta BiH, Privrednim komorama Federacije BiH i Republik Srpske. U okviru sajma već tradicionalno se održava i ekonomski forum, na kojem je ove godine posebno zanimljiva bila tema snabdevanja energentima u aktuelnim uslovima poslovanja- rekla je za naš nedeljnik „Vesti“ Ana Lapčević, direktorka PKS PRK Zlatiborskog upravnog okruga.

Ivana Kovačević, direktorka preduzeća „Biozrnce“ navodi da je veoma zadovoljna posetom sajmu u Mostaru. Preduzeće nije izlagalo svoje proizvode, ali je imalo priliku da prisustvuje prezentaciji velikih trgovinskih lanaca koji posluju na području BiH, a posle toga, Ivana je imala direktne sastanke sa njihovim predstavnicima.

-Zahvaljujem se užičkoj Komori što nas je pozvala na ovaj sajam u Mostaru, jer je to bila prilika da napravimo nekoliko značajnih kontakata sa velikim trgovinskim lancima koji posluju na području BiH. Zadovoljna sam početnim razgovorima, a kakvi će biti rezultati i u kom obimu ćemo moći da realizujemo saradnju, videćemo u narednom periodu – kaže Ivana. „Biozrnce“ je pre tri godine u Višegradu osnovalo svoju firmu koja je radila oko godinu dana, do proglašenja pandemije virusom korona, i pokrivala je prostor od Višegrada do Istočnog Sarajeva. Međutim, sada je plan da se angažuje određeni distributer koji će plasirati robu „Biozrnca“ na tom području.

Slavenko Masalušić, vlasnik „Polimera“ u Priboju, između ostalog kaže:

– Zahvalan sam Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga koja nam je omogućila posetu sajmu u Mostaru. Imali smo priliku da upoznamo brojne privrednike iz čitavog regiona. Imajući u vidu da moja firma od nedavno posluje, za mene kao preduzetnika ovo je važan korak ka uspostavljanju kontakata. Moja kompanija se bavi proizvodnjom ploča i lavaboa od tečnog mermera i keroka, što je interesantno proizvođačima pločastog i kupatilskog nameštaja. U direktnom kontaktu otvorio sam mogućnost potencijalne saradnju sa, na primer, firmom „Adazal“ doo iz Sarajeva , koja je specijalizovana za prodaju i opremanje životnog prostora. Nadam se da je ovo početak saradnju sa Komorom kao i sa privrednicima kako iz našeg Regiona tako i iz okruženja – ističe Slavenko Masalušić.

Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini. Na prostoru od oko 30.000m2 okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja regiona i Evropske unije. Ove godine zemlja partner je bila Mađarska, a Srbija 2018. godine.

U protekloj deceniji, kako se navodi na sajtu Privredne komore Srbije, robna razmena Srbije i BiH je udvostručena uz rast i suficit na srpskoj strani. BiH je peti spoljnotrgovinski partner Srbiji, treće izvozno tržište i osma destinacija po uvozu. Prošle godine razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine povećana je za oko 600 miliona evra i vredela je 2,34 milijardi evra, 34 odsto više nego 2020. Izvoz robe iz Srbije u BiH porastao je za 352 miliona evra ili skoro 30 procenata i premašio 1,5 milijarde evra. Suficit je dostigao 782,3 miliona evra, 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom. Sa partnerima u BiH posluje više od 7.600 kompanija iz Srbije.