Pocetna Društvo UGS Nezavisnost: Opasulji se i organizuj u sindikat!

UGS Nezavisnost: Opasulji se i organizuj u sindikat!

747
0
Podelite

Drage koleginice i kolege, dragi prijatelji, srećan nam 1. maj Međunarodni praznik rada!

Ove godine na ulicu izlazimo sa sloganom “Opasulji se – organizuj se u sindikat” svesni da smo sa “opasuljivanjem” počeli još devedesetih ali očigledno posao nismo završili. Duboko verujemo da samo udruženi radnici mogu da ostvare svoja prava i zato ih i ovom prilikom pozivamo da postanu deo porodice Nezavisnosti.

Dajemo sebi za pravo da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji obeležimo 1. maj praznično, šaljući poruke o kontinuitetu naše borbe za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojanstvenu zaradu. Takođe, šaljemo poruku da nećemo bežati od odgovornosti već ćemo zahtevati da učestvujemo u svim radnim grupama koje će raditi na izmenama i dopunama radnog i socijalnog zakonodavstva u budućnosti. Cilj nam je da sindikalno organizujemo sve radnike koji po bilo kom osnovu rade u našoj zemlji i insistiraćemo i da nam to bude omogućeno kroz nova zakonska rešenja. Pravo na sindikalno organizovanje treba da imaju svi!

Nastavićemo da obrazujemo članove Nezavisnosti o svim temama koje su od interesa za njihov svakodnevni sindikalni rad svesni da samo kao kompetentni sagovornici možemo da pariramo poslodavcima i vlasti. Spremni smo da se menjamo i prilagođavamo ne odustajući od svojih osnovnih vrednosti. Naša spremnost na dijalog ne treba da ostavlja sumnju u našu odlučnost da kada treba protestujemo i štrajkujemo.

Nezavisnost je uvek imala kapacitete da uspostavlja partnerske odnose sa svim organizacijama civilnog društva koje dele naše vrednosti i ovom prilikom ih sve pozivamo da nam se pridruže u
daljoj borbi za dostojanstven rad i život u Srbiji.

Prošle godine obeležili smo 30 godina od našeg osnivanja i sindikalnog rada pod kongresnim sloganom „Ponosni na prošlost – osvajamo budućnost“ i ovom prilikom šaljemo poruku mladima
da svojim idejama i energijom doprinesu da Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i u narednom periodu budu prepoznati kao moderna sindikalna organizacija u kojoj svi sa ponosom nose timski dres.

Pozivamo vas da se zajedno borimo protiv svih vidova diskriminacije i nepravde, da podržimo koleginice i kolege u njihovoj borbi za radnička prava bez obzira gde rade. Pozivamo vas i na solidarnost sa našim kolegama u drugim zemljama jer sindikalna solidarnost ne poznaje nacionalne granice.

Živeo 1. maj – živela Nezavisnost!